10 kérdés a tejről 2. rész

Nagyon sok tévhit kering a fejekben a tehéntejről, annak hasznosságáról vagy éppen károsító hatásáról. Összeszedtünk 10 alapvető kérdést, a válaszokban pedig dietetikus segített.

6. Tocsog a zsírban a házi tej?

A csomagoláson látható jelzések a zsírtartalomra utalnak: a félzsíros jelzése a 2,8 %, a zsírszegény 1,5 százalékos, a sovány pedig maximum 0,5 százalékos zsírtartalmú. A standardizált teljes tejlegalább 3,50 % (m/m) zsírtartalmú. A piacon beszerzett házi tehéntej zsírtartalma igen magas, minimum 3,6 százalékos.

tej_katt

7. Miért nem bírom a házi tejet?

A nyers tejnek jóval nagyobb az energiatartalma, több mint 50 százalékkal több telített zsírsavat tartalmaz, mint a 1,5 százalékos dobozos. A magasabb zsírtartalom ezért egyeseknél gyomor- és bélpanaszt okozhat.

Az ipari feldolgozás során a tejet homogénezik, ennek során a zsírgolyócskáit fizikai úton elaprózzák. Az eljárás következtében lecsökken a méretük, megakadályozva a felfölöződést. Előnye, hogy a zsír felszívódása a kisebb zsírgolyócskák miatt könnyebbé válik, így a gyomor- és bélpanaszokban szenvedők jobban tudják hasznosítani a homogénezett tej zsírtartalmát.

8. Érzékenység vagy allergia?

A tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia) nem tévesztendő össze a tejallergiával. Az előbbi a tejcukrot bontó enzim hiányának vagy csökkent működésének a következménye, azaz egy emésztési zavar. A tejallergiás beteg a tehéntej fehérje összetevőire válik érzékennyé. Ez leginkább az 1-2 éves gyerekeket érinti.

vitaminok11

9. Annyi a téves információ! Kinek higgyünk?

Az információáramlás felgyorsulásának következtében már mindenki könnyen tájékozódhat az interneten, ahol sajnos nagyon sok tévhit kering, nem megalapozott információkkal árasztva el a fogyasztókat. A szakmai hátteret mellőző diéták követése akár egészségkárosodáshoz is vezethet, nagyon fontos hogy szakembertől, szakmai háttérrel rendelkező intézettől kérjünk segítséget, mielőtt diétába kezdünk, elhagyunk fontos élelmiszereket, vagy csak információra éhezünk.

Cikkünk tudatosan nem foglalkozik az interneten fellelhető, tejellenes írásokkal. Aki szeretne pontos választ kapni, kérdezzen meg egy dietetikust.

10. Miért fontos az iskolatej program?

Folytatódik az iskolatej program az állami fenntartásba vett iskolákban. Bővül a programban igényelhető termékek köre is: idén már laktózmentes tejet is kaphatnak az iskolások, így a tej egyes összetevőire érzékeny gyermekek is hozzájutnak az italhoz. Az OÉTI a WEBBeteg kérdésére közölte: az iskolatej programnak nevelési célja is van, ugyanis a fiatalkorban rögzülő rossz táplálkozási szokások a későbbiekben hozzájárulhatnak különböző krónikus megbetegedések kialakulásához.

Forrás: