Félretápláltak a magyar kisgyermekek? 2013-03-28 Kebelbarát Megosztás: Tweet Egy 2010-ben készült átfogó vizsgálat során fényt derítettek arra, hogy az 1-3 éves gyerekek napi kalóriabevitele nagyjából megfelelt a hazai ajánlásoknak, azonban ennek jelentős része zsírokból és cukrokból származott. 2010-ben Magyarországon több régiót átfogó, komplex táplálkozási vizsgálat történt az 1-3 éves gyermekek körében, táplálkozási napló készítése, majd az ebben szereplő adatok feldolgozásával. Ez a kezdeti néhány év kulcsfontosságú a szellemi és testi fejlődés szempontjából, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékbevitel meghatározza a növekedést, az immunrendszer fejlődését és működését. Továbbá a kialakult étkezési szokások rögzülnek, és meghatározóak a későbbi táplálkozási habitus szempontjából. A vizsgálat szerint a napi kalóriabevitel nagyjából megfelelt a hazai ajánlásoknak, azonban ennek jelentős része zsírokból és egyszerű cukrokból származott. Jelentős volt az elmaradás a javasolt napi D-vitamin és folsav-beviteltől, illetve mérsékelten, de kevesebb C-vitamint vettek magukhoz a gyerekek, mint az ajánlott mennyiség. Az ásványi anyagok vonatkozásában elmaradás mutatkozott a kálciumbevitelben (30%-kal elmarad a javasolttól), viszont túlzott bevitel volt megfigyelhető a nátriumból ( az ajánlott maximum 300-400%-a, ami mint köztudott, fontos tényező a magasvérnyomás-betegség kialakulása szempontjából). A vasbevitel is elmaradt a szükségestől. Összességében az egyik legnagyobb hiányosság ez utóbbi, hiszen a vas köztudottan szerepet játszik nemcsak a testi, hanem a szellemi képességek kialakulásában is. A korai életszakaszban mutatkozó vashiány következtében kialakult, ha nem is jelentős fokú szellemi elmaradás későbbi vaspótlással már nem rendezhető. Így a vashiányos gyerekek mentális képességeikben élethosszan megmaradó hátrány figyelhető meg. Megfelelő vasbeviteli forrásként a zöldségek, a vörös húsok és a máj tekinthetők, de lényeges figyelembe venni azt a tényt, hogy a növényi forrásokból magasabb rosttartalmuknál fogva rosszabb a felszívódás hatékonysága. Viszont megfelelő mennyiségű C-vitamin együttes adásával a felszívódás hatékonysága fokozható Az adatok elemzése és értékelése után a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szülők a szoptatás fontosságával tisztában vannak, továbbá a hozzátáplálás időszakában alkalmazott gyakorlatuk megfelel az ajánlásoknak, azonban egy éves kor után működésbe lép a „most mindent ehet a gyerek, amit mi is szoktunk” hozzáállás. Ennek következtében az eddigi jól felépített és már kialakult táplálkozási szokások megváltoznak, lazábbá válnak. Forrás: