Top 13 tipp – Ételek, amelyeket együnk vagy kerüljünk gyomorrontás esetén

Fontos a kíméletes étrend és a folyadékbevitel

Gyomorrontás alkalmával az ember ritkán kíván ételeket – valamit mégis ennünk kell. Lényeges tudni azonban, mit lehet és mit nem, mert esetleg súlyosbítaná a helyzetet.

Kinek ne lenne ismerős a gyomorrontás? Életünk egyes szakaszaiban előfordulhat, s ilyenkor fontos tisztában lennünk azzal, milyen ételek segíthetnek és melyeket nem ajánlott fogyasztani.

Hányás vagy hasmenés esetén még nehezebb eldönteni, mi jönne jól. Egyes ételek ellátnak tápanyagokkal, anélkül, hogy rosszabbul éreznénk magunkat. Ezeket kell kipróbálnunk.

Foto:WebMD

1.Kezdjünk folyadékkal: amennyiben hányás, hasmenés jelentkezik a gyomorrontáskor és a szilárd ételt nehezen tudjuk magunkban tartani, nincs értelme enni. A tiszta húsleves, a sportitalok vagy a kókuszvíz azonban tartalmaznak számunkra hasznos ásványi anyagokat: ilyen a kálium, kalcium és nátrium (só).

Foto:WebMD

2.Banán: ez a gyümölcs könnyen emészthető és sok káliumot rejt. Utóbbi fontos ásványi anyag, amelyből hasmenés vagy hányás esetén könnyen veszíteni kezdhetünk.

Foto:WebMD

3.Rizs: ha ezt az ételt választjuk, győződjünk meg róla, hogy sima fehér rizst fogyasztunk. A vad, barna vagy fekete rizs – amelyek általában egészségesek – nehezebben emészthetőek, gyomorrontás esetén ez különösen igaz.

A keményítőtartalmú, alacsony rosttartalmú ételek – így a fehér rizs is – segíthetnek megszilárdítani a székletet és megállítani a hasmenést.

Foto:WebMD

4.Almaszósz: ez az étel gyomorrontás esetén szintén könnyen emészthető és rengeteg tápanyagot tartalmaz, beleértve a pektint, ami egyfajta vízben oldódó rost. Tömeget adhat a székletnek, ezzel is segíthet megszabadulni a hasmenéstől.

Foto:WebMD

5.Pirítós: ha gyomorrontás kínoz minket, az egyszerű fehérkenyér pirítós jobb, mint a rostban gazdag teljes kiőrlésű gabona. Utóbbiban ugyanis van egyfajta rost, ami az egészséges szervezetnek hasznos, de gyomorprobléma esetén ronthatja a helytetet, különösen, ha hasmenés vagy hányinger gyötör minket.

Fontos a fokozatosság

Amennyiben sikerül elérnünk, hogy ezek az ételek megmaradjanak a szervezetünkben, elkezdhetünk enni mást is: jól jöhet a sült burgonya, esetleg egy csont és bőr nélküli csirkemell.

Ha már jobban érezzük magunkat és 24-48 órán keresztül nem jelentkezett hányás vagy hasmenés, megpróbálhatunk néhány gyümölcsöt és zöldséget is.

Ételek, amiket kerüljünk gyomorrontás esetén

Ahogyan lényeges, hogy mit ehetünk, azt is fontos tudni, mit érdemes inkább kerülni, mert a gyomorrontást csak súlyosbíthatja.

1.Tejtermék: a tej, a sajt és a fagylalt kerülendő gyomorrontás esetén. A szervezet nehezen emésztheti meg őket, részben a magas a zsírtartalmuk miatt. A sima, zsírmentes joghurt néha megfelelő lehet, de kezdjünk kis mennyiséggel és figyeljünk, hogyan reagálunk rá.

Foto:WebMD

2.Sült ételek: sok olajat és zsírt tartalmaznak, ezért nehezebben emészthetők. Még akkor sem jók igazán, ha egészségesek vagyunk – a bajban levő gyomor állapotát tehát csak súlyosbíthatják.

Foto:WebMD

3.Üdítőital: ezen italoknál a buborékok jelenthetnek gondot, mert gáz kerül az emésztőrendszerbe. Emellett, ha sok cukor jut bele egyszerre, az súlyosbíthatja a hasmenést – márpedig a cukor véráramba juttatásának nincs gyorsabb módja, mint meginni azt. Ha ilyesmire vágyunk, kis kortyokat igyunk egyszerű gyümölcsléből.

Foto:WebMD

4.Fűszeres ételek: minden bizonnyal az ilyen élelmiszer az utolsó dolog, amihez gyomorrontás esetén kedvünk támad. Ennek oka van: az emésztőrendszernek jellemzően keményebben kell dolgoznia, hogy megeméssze a fűszereket, ez pedig rosszabb érzést eredményezhet az amúgy is zúgolódó gyomorban. Amíg jól nem érezzük magunkat újra, ne kockáztassunk.

Foto:WebMD

5.Nyers zöldség és gyümölcs: ha egészségesek vagyunk, tökéletes választások. Ám gyomorpanaszok esetén a bennük levő rostok – amelyek általában megkönnyítik a ürülék kiürülését – ronthatják a helyzetet.

Jobb megvárni, amíg a gyomorrontás elmúlik – ha már jobban vagyunk, kis adagban fogyaszthatunk főtt zöldségeket és gyümölcsleveket.

Foto:WebMD

Kiegyensúlyozott étrenddel minden egyszerűbb

Az emésztőrendszer egészségét segít megőrizni, ha általában kiegyensúlyozott étrendet folytatunk, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Az ilyen táplálkozás az immunrendszert is erősíti,  így könnyebben megbirkózik a gyomorrontást okozó baktériumokkal.

Nem árt odafigyelni a gyomorproblémát kiváltó okokra, a savakat tartalmazó ételektől – például a paradicsomtól – a szénsavas italokon át a munkahelyi stresszig.

Foto:WebMD

Mit tegyünk gyulladásos bélbetegség esetén?

A gyulladásos bélbetegség (IBD) magában foglalja a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást is.

Ezek az állapotok az immunrendszeren alapulnak és sajnos sokkal többet jelentenek, mint hogy átmenetileg nem működik megfelelően az emésztőrendszer – ez csak az egyik tünet lehet.

Az étel nem okoz gyulladásos bélbetegséget és olyan étrend sincs, ami mindenkinek segítene IBD esetén. Jól jöhet azonban egy étkezési napló vezetése, hogy kiderüljön, mely élelmiszerek váltják ki a problémát, így elkerülhetjük őket.

Foto:WebMD

Mikor forduljunk orvoshoz?

A gyomorrontás időnként mindenkivel előfordul. Fontos azonban orvossal beszélni, ha anélkül fogyunk, hogy tennénk ezért valamit; ha nincs igazán étvágyunk, fáradtak vagyunk, görcsök, vérzések, fájdalmak vagy egyéb tünetek jelentkeznek, amelyek már hosszabb ideje kitartanak. A konzultáció során komolyabb gondra is fény derülhet, amit így időben kezelni lehet.

Gyomorrontás – Ekkor kell kivizsgálni

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu