Házi praktika – A „szuperétel” fokhagyma különleges előnyei 2022-12-20 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Különféle közegekben áztatva még többet segít A fokhagymát mindenki ismeri. Amellett, hogy remek ételízesítő, réges-régi házi praktika. Milyen egészségügyi előnyökkel jár a fokhagyma, s miért olyan fontos az étrendbe iktatni? Sokan részesítik manapság előnyben a természetes módszereket, ha gyógyulásról van szó. Az újabban szuperételként említett élelmiszerek is nagy hangsúlyt kaptak. Kérdés, hogy mi működik valóban, s mely tápanyagok azok, amelyekből nem eszünk eleget – pedig igen hasznos lenne. A természet adta gyógynövények, élelmiszerek valóban segíthetnek és jól jönnek a betegségek megelőzésében. Sok akad közülük, amely réges-régi házi praktika. Miért ne alkalmaznánk hát? A természetes gyógymódok sokkal régebb óta léteznek, mint bármely jelenlegi hóbort. Van néhány kipróbált és bevált módszer egészségünk megőrzésére, anélkül, hogy egyáltalán betennénk a lábunkat a gyógyszertárba. A házi praktikaként alkalmazott gyógymódok egyike kétségtelenül a fokhagyma – az egyik legnépszerűbb, s ennek jó oka van. Fotó: 123rf.com A Washingtoni Állami Egyetem tanulmánya szerint a fokhagyma százszor hatékonyabb, mint két népszerű antibiotikum alkalmazása a betegségeket okozó baktériumok ellen – amelyek általában az élelmiszer-eredetű betegségekért felelősek. De hogyan hat a fokhagyma, milyen előnyökkel bír? A fokhagyma számos elsődleges és másodlagos egészségügyi előnyt biztosít. Természetes antibiotikum Fertőtlenítő Emeli az antioxidánsok szintjét Immunerősítő Görcsoldó Előnyös szívbetegség ellen Féreghajtó (anthelmintikus) Segíthet a vérnyomáskezelésben Mindezek mellett kitűnő szúnyogriasztó is. Fontos azonban tudni, hogy a fokhagyma ezen előnyeinek nem mindegyike érvényesül, ha nyersen fogyasztjuk az élelmiszert. Ha belevágunk a fokhagymába, biokémiai reakciót indítunk el – amely allicin vegyületet termel. Ha a hagymát 1-2 napig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, az allicin más gyógyhatású vegyületeket is létre tud hozni. Foto:123rf.com Amennyiben a nyers fokhagymát különféle közegekben áztatjuk, gyógyító képességének különböző aspektusait is kiaknázhatjuk. A legjobb az alkoholban vagy vízben áztatás, ha az allicint, amely egy erős antibiotikum, „ki akarjuk csalogatni”. Ha a zúzott fokhagyma olajban ázik, ajoéneket és dithineket – vérhígítókat – bocsát ki, amelyeket a nyers fokhagyma nem tartalmaz, de a gerezd felvágása vagy zúzása után létrejönnek az allicinből. Így használd a fokhagymát a konyhában – 8 szuper praktika következik Forrás: Adrina - napidoktor.hu