Kávé és magas koleszterinszint – Hogyan fogyaszthatjuk jól? 2022-12-14 Blog, Szív és érrendszer Megosztás: Tweet Amennyiben a magas koleszterinszint nem ismeretlen számunkra, vagy családunkban jellemző a probléma, valószínűleg már kívülről tudjuk, milyen ételt, italt kell kerülni. De mi a helyzet a kávé esetében? Nem meglepő, hogy ha valaki magas koleszterinszinttel él, vagy a családjában előfordult már ez az állapot, kellően ráhangolódott arra, milyen élelmiszerekre, italokra szükséges odafigyelni – kerülni őket vagy éppen beiktatni azokat az étrendbe. Ezekkel ugyanis alacsonyan lehet tartani az LDL (avagy a „rossz”) koleszterin szintjét. Mi a helyzet azonban a kávé esetében? A kis fekete az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a világon, ráadásul sokat hallani egészségügyi előnyeiről. Foto:123rf.com Mit érdemes tudni tehát a kávé és a magas koleszterinszint közötti lehetséges kapcsolatról? A kávé és az egészség összefüggését elemző tanulmányok többsége azt mutatja, hogy a mérsékelt mennyiség – napi 4 csésze vagy kevesebb – jót tesz az általános egészségi állapotnak. Több mint 4 csésze fogyasztása azonban kapcsolatba hozható a szívbetegség miatti halálozás nagyobb valószínűségével. Bár a főzött kávé nem tartalmaz tényleges koleszterint, van benne két természetes olaj, amelyek kémiai vegyületeket tartalmaznak – a cafestol és a kahweol -, s ezek növelhetik a koleszterinszintet. A tanulmányok alapján az idősebb kávéfogyasztók koleszterinszintje magasabb. A közelmúltig azonban nem sok kutatás folyt arról, mi a helyzet a fiatalabbakkal. Jobb választás a szűrt kávé Egy 2018-ban közzétett tanulmány nyomon követte, mennyi kávét ittak meg egy hét alatt 18 és 24 év közötti emberek – majd ezt összehasonlították a koleszterinszintjükkel. Kiderült: minél több eszpresszó alapú italt fogyasztottak, annál magasabb volt a koleszterinszintjük. Az eszpresszó úgy készül, hogy a forró vizet közvetlenül a finom kávézaccba „lövik”, nem pedig lassan csepegtetik át a szűrőn, ahogy a legtöbb háztartási kávéfőző esetében történik. Ennek eredménye olyan kávé, amelyben magasabb a két koleszterinszint-emelő vegyület szintje. További, hasonló módszerek, melyeknél az őrlemény és a víz közvetlenül érintkezik: a főtt kávé, a francia présből készült kávé, a török kávé és az egyre népszerűbb, egyszerű vízráöntési módszer. Ellenben a szűrők, amilyeneket a helyi étteremben vagy otthon használunk reggelente, csökkentik ezen olajok mennyiségét a kávéban. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik fontosak – tekintettel arra, hogy számos ember iszik sok kávét a világon – és további kutatásokra van szükség. Aki szeretné csökkenteni vagy megelőzni a magas koleszterinszint kialakulását, fogyasszon szűrt kávét – javasolták a szakemberek a kutatást kommentálva. Fotó: 123rf.com Próbáljuk ki a koffeinmentest Egyes kutatások szerint a koffeintartalmú kávé nagyobb valószínűséggel emeli a koleszterinszintet, mint a koffeinmentes. Nincs bizonyított összefüggés, de jó választás lehet, ha koffeinmentesre vagy félig koffeinmentesre váltunk, amennyiben aggódunk koleszterinszintünk miatt. Figyeljünk, mit teszünk a kávéba Noha a kutatások vegyesek azzal kapcsolatban, hogy vajon maga a kávé emelheti-e a koleszterinszintet, a kutatók nem kételkednek abban, hogy a telített zsírok növelik azt. Márpedig telített zsír sok mindenben van, amit beleteszünk a kávéba, s gyakran ezekkel készülnek a manapság népszerű kávék. Íme, mit érdemes elkerülni vagy csak mértékkel élvezni: Krém, tejszín: a teljes zsírtartalmú tejből készült klasszikus kávékönnyítők magas telített zsírtartalmúak – ezekről kimutatták, hogy növelik az LDL-koleszterin szintjét. Koleszterinbarátabb választás a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej, illetve a növényi alapú tejek, amelyek nem tartalmaznak telített zsírt. Édes kávéitalok: egyre több kávézóban, boltban találhatók meg a habos, cukros kávéfőzetek, amelyek inkább hasonlítanak egy turmixra, mint csésze kávéra. Amellett, hogy sok cukor van bennük, magas telített zsírtartalmú összetevőket is tartalmazhatnak. Nézzük meg alaposan az összetevőket, mielőtt ilyet innánk. Golyóálló kávé: a ketogén diéta hívei körében népszerű golyóálló kávé a reggeli helyettesítője – vajat és kókuszolajat adnak hozzá. Mindkettőben magas a telített zsírok szintje. Számos esetjelentés érkezett olyan emberekről, akik rendszeresen isznak golyóálló kávét és jelentősen megemelkedett az LDL-koleszterinszintjük. A kávé és a koleszterin esetében elmondható, ami sok ételre és italra igaz: fogyasszuk mértékkel, ügyeljünk rá, hogyan készül és tudjuk, milyen összetevők kerülnek bele – akkor nem lesz nagy gondunk vele. Olvasd el ezt is! A magas koleszterinszint 5 titkos jele Forrás: Adrina - napidoktor.hu