Ezt teszi a szervezetünkkel a görögdinnye 2022-08-05 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Sokan nem tudják, hogy a paradicsomot értékes táplálékká tevő likopin a görögdinnyében is nagy mennyiségben előfordul. Hogyan tartja egészséges egyensúlyban szervezetünk működését? A görögdinnye gyümölcshúsa piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti. A likopin csak néhány élelmiszernövényben fordul elő, jelenléte leginkább a paradicsomban jellemző. Erőteljes víztaszító tulajdonsága miatt az élő sejtek membránjaiban, kötve helyezkedik el. A görögdinnye likopintartalma 3,6-6,2 mg/100 g. (Összehasonlításként: a nyers paradicsomé 0,9-13,6 mg/100 g). Egyéb karotinoidok közül jelentős a dinnye β-karotin (0,23 mg/100 g), lutein (0,014 mg/100 g) tartalma is. A görögdinnye antioxidáns hatású Laboratóriumi vizsgálatok alapján csaknem teljes bizonyossággal állítható, hogy a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik, ugyanakkor – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – nem vesz részt az A-vitamin szintézisében. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között egyenes arányú összefüggés mutatható ki. Vagyis a gyümölcsökkel és zöldségekkel szervezetünkbe juttatott likopin pont oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van. Foto:123rf.com Méregtelenítő kúra görögdinnyével A kedvező élettani hatás legfőbb oka a likopinmolekula antioxidáns tulajdonsága. A likopin kétszer olyan gyorsan képes befogni a szabad gyököket, mint a sárgarépából és sütőtökből ismert β-karotin. A bőrben az UV sugárzás káros hatását elsősorban a likopin fogja fel. Ismertek olyan tanulmányok is, amelyek a likopin egyéb, nem antioxidáns tulajdonságával összefüggő értékes biológiai hatását támasztják alá. Így válasszunk mézédes görögdinnyét – kopogtatás nélkül Ezek szerint elősegíti a hormonális és immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását. Ismert, hogy a likopin gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez. Kalóriaszegény desszertajánló: Dinnyesorbet Hozzávalók:40 dkg dinnye, 1 kis maréknyi nádcukor (vagy Xilit), 0,5 dl víz, 1/4 lime leveElkészítés:A cukrot közepes lángon feloldom a vízben, majd forrástól számítva kb. 10 perc alatt szirupot főzök belőle. A dinnyét egy szitán átpasszírozom, majd összekeverem a sziruppal és a lime levével, lehűtöm és mehet is a fagyigépbe (ha nincs ilyen, akkor egyből a mélyhűtőbe). Forrás: Napidoktor.hu