Legyen vidám a zöldség- és gyümölcsfogyasztás Fruttival és Veggivel!

Az Európai Friss Csapat kajszibarackra hangolt workshopján jártunk

Júliusban az Ízes Élet stábja az Európai Friss Csapat termelőlátogatással és főzéssel egybekötött workshopján járt. Ezen a napon minden a kajszibarackról szólt, a termelőtől többek közt azt is megtudtuk, hogy miként kell profi módon szedni és tárolni a kajszit, Bernáth József séftől, a program gasztro-házigazdájától pedig szuper kajszis recepteket és főzési-sütési tippeket lestünk el. 

Kajszibarack, a nyár kedvence 

Az Európai Friss Csapat minden évben – így idén is – három különleges, termelőlátogatással és főzéssel egybekötött workshoppal készül, hogy bepillantást nyújtson a hazai zöldség- és gyümölcstermelők mindennapjaiba, valamint a zöldségek és gyümölcsök kulináris világába. A legutóbbi workshopon a kajszibarack került a fókuszba, amelyet igencsak érdemes beiktatni az étrendünkbe, ugyanis kitűnő vitamin- és rostforrás.

A workshop helyszínét biztosító Kujáni Lászlóné Olga kajszibarack- és meggytermelő először is azt tisztázta, hogy a kajszi, a kajszibarack és a sárgabarack valójában ugyanaz a gyümölcs. „A szedésnél az a fontos, hogy a gyümölcs ép maradjon, ezért nem rázzuk a fáról a barackot, hanem speciális, zsebes kötényben gyűjtjük, és onnan rakjuk a ládákba, kosarakba. A tárolás során fontos, hogy kocsánnyal lefelé tartsuk a gyümölcsöt, mert így párolog el a szén-dioxid, és áll el tovább a gyümölcs” – tudtuk meg a szakértőtől. 

Bernáth József séf tippjei 

A workshopon Bernáth József séf két szezonális kajszis ételt készített, egy előételt, kevert salátát sajttal és grillezett sárgabarackkal, valamint egy desszertet, császármorzsát karamellizált sárgabarackkal. „Nehéz a gyerekek étrendjébe becsempészni a zöldségeket és a gyümölcsöket, például az unokaöcsém is sokszor szinte irtózik a harsányzöld- és piros ételektől. Kis trükkökkel azonban meggyőzhetők a gyerekek, például ha leturmixoljuk smoothie-nak, reggeli italnak, akkor kifejezetten kedvelik a zöldségeket, gyümölcsöket, például a körte-szárzeller kombinációt egy kis kardamommal megbolondítva” – mesélte el főzés közben a népszerű séf. A séf workshopra megálmodott receptjei az Európai Friss Csapat program honlapján is olvashatók. 

A sportoló is ajánlja 

Valter Attila országúti-kerékpárversenyző, a program egyik sportoló nagykövete a workshopon a kajszi termesztésének titkaival ismerkedett meg. Közben elmesélte, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyire fontos egy sportoló mindennapjaiban is. A gyümölcs nem úgy emeli meg a glikémiás indexet, mint a finomított cukrok, viszont a rostokban gazdag gyümölcsök rendkívül fontos szerepet töltenek be a szervezet regenerációs folyamataiban. 

Az üzenet: együnk több szezonális zöldséget, gyümölcsöt!

Az Európai Friss Csapat program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs programja, amelynek célja, hogy népszerűsítse a szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztását a 6-18 éves korosztály és az ő szüleik körében. Jól tudjuk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlenül fontos kicsiknek, nagyoknak egyaránt, így az a lehető legjobb, ha már minél fiatalabb korban találkoznak a gyerekek ezekkel az élelmiszerekkel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 400 grammban határozta meg személyenként a napi ajánlott zöldség- és gyümölcsbevitelt. 

Dr. Sidlovits Diána, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti csoportvezetője kiemelte, hogy a gyerekek 28%-a fogyaszt naponta zöldséget és gyümölcsöt. Magyarországon az átlagos napi fogyasztás a program kezdetekor csak 260 gramm volt, tehát mindenképpen fontos célkitűzésnek volt tekinthető, hogy a gyerekek megkedveljék az egészséges, vitamindús alapanyagokat. Időközben szerencsére kb. 306 grammra emelkedett ez a szám, de ez még mindig kevés – a mennyiség további növelésében segít Frutti és Veggi, a program két kabalafigurája. 

Az Európai Friss Csapat program célja, hogy a gyermekes családok körében további 1-3 százalékkal növekedjen a friss zöldség és gyümölcs fogyasztásának aránya. Célként fogalmazódott meg a gyerekek és szüleik ismereteinek bővítése az egészséges alapanyagokról, „a termőföldtől egészen a tányérig”. A program szeretné eloszlatni a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatos előítéleteket, és bebizonyítani, hogy egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes elkészíteni ezeket az ételeket. Sőt, „mindez akár közös családi élmény is lehet, akárcsak az elfogyasztásuk, hiszen ezáltal lehet a legkönnyebben kialakítani az új, egészségtudatos táplálkozási szokásokat. Válasszunk mindig szezon szerint, és készítsük el a gyerekekkel együtt!” – hangsúlyozta Dr. Sidlovits Diána. 

Lássuk a csapatot!

A program két kabalafigurája, Frutti és Veggi hatalmas népszerűségre tett szert a 6-18 évesek körében. Hozzájuk érkezett meg idén Káosz, a zöldségek és gyümölcsök legfőbb ellensége – aki természetesen valahogy mindig alulmarad az előbbiek szupererejével szemben. A fiatalokat a program különböző online és közösségi média felületeken keresztül is eléri, a honlap mellett rövid videókkal várják őket a social media platformokon.

Az Európai Friss Csapat gasztro-házigazdája 2022-ben Bernáth József séf, aki több szakácskönyvet is írt, közülük egyet kifejezetten gyerekek számára. Sportoló nagykövetként Gurisatti Gréta olimpiai bronzérmes vízilabdázó mellé idén csatlakozott Valter Attila országúti-kerékpárversenyző, a 2020-as Tour de Hongrie győztese. Sportolóként saját maguk is megtapasztalták, mennyire fontos friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen amit megeszünk, befolyásolhatja akár a sportteljesítményünket is. Fülöp Lili 2021 óta az Európai Friss Csapat program dietetikusa, aki szakemberként és gyakorló édesanyaként is a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, az egészséges, tudatos táplálkozás híve. Kifejezetten a 14-18 közötti célcsoport elérése érdekében népszerű és hiteles influenszerekkel működik együtt a program: Soopfie és Sajt32 ennek a korosztálynak készít tartalmakat, amelyeket saját csatornáikon meg is osztanak.

Roadshow-ra indult nyáron az Európai Friss Csapat

Június elején Frutti, Veggi és Káosz országos roadshow-ra indult, hogy ismét bejárja az országot, ebben az évben 6 helyszínen találkozhatnak velük az érdeklődők. A kilátogató gyermekeket és családjukat korosztályok szerint eltérő aktivitások, vidám játékok és izgalmas feladatok várják. Lehetmenő lemosható tetkót csináltatni, vicces selfie-t vagy hűsítő smoothie-t készíteni. A zöldségeket és gyümölcsöket – a program hagyományaihoz híven – meg is kóstolhatják az érdeklődők. 

 

logók

Forrás: Napidoktor.hu