Még a vércukorszintet is csökkentheti: a cukkini top 10 előnye – 2.rész 2022-05-26 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Tápanyagdús, ízletes zöldség Rajongunk érte vagy sem, tény, hogy a cukkini zöldségnek több mint tíz igen komoly előnye van, tápanyag-tartalmától kezdve a vércukorszint szabályozásáig. Mit kell tudni róla? Rakott ételbe, salátába, grillezve, cukkinifánkként elkészítve egyaránt finom ez az egyszerűnek tűnő zöldség – mely botanikai szempontból valójában gyümölcsnek számít. Cikkünk első részében a főbb jellemzőiről esett szó, valamint arról, milyen előnyei vannak. Lássuk a többi okot is, amelyért érdemes fogyasztani ezt a mutatós zöldséget! 5.Javítja a szív egészségét: a cukkini nagy előnye, hogy hozzájárulhat a szív egészségéhez, amely elsősorban magas rosttartalmának köszönhető. Megfigyeléses vizsgálatok alapján azoknál az embereknél alacsonyabb a szívbetegség esélye, akik több rostot fogyasztanak. A pektin – a cukkiniben található oldható rostok egyik fajtája – különösen hatékonynak tűnik a teljes és az LDL („rossz”) koleszterinszint csökkentésében. Egy, 67 tanulmány áttekintését tartalmazó jelentés szerint napi 2–10 gramm oldható rost fogyasztása nagyjából 1–2 hónapon keresztül átlagosan 1,7 mg/dl-rel csökkentette a teljes koleszterinszintet és 2,2 mg/dl-rel a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szinjét. A cukkiniban sok kálium van, ami az erek kitágításával segíthet a magas vérnyomás mérsékelésében. Az egészségesebb vérnyomás a szívbetegség és a stroke esélyét is csökkenti. Mi több, a karotinoidokban gazdag étrend – ami a cukkiniben is megtalálható – különösen véd a szívbetegségekkel szemben. 6.Erősítheti a látást: a cukkini előnye a látás erősítése is. Ennek oka az, hogy ez a zöldség gazdag C-vitaminban és béta-karotinban – ez a két tápanyag fontos a szem egészsége szempontjából. A cukkiniben lutein és zeaxantin található. Kutatások szerint ezek a hasznos antioxidánsok felhalmozódhatnak a retinában, javítva a látást és csökkentve az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát. A makuladegeneráció esélyét is mérsékeli – ez a probléma a visszafordíthatatlan látásvesztés vezető oka az időseknél. A magas lutein- és zeaxantintartalmú étrend csökkentheti a szürkehályog kialakulásának valószínűségét és a lencse elhomályosodását, melyek szintén látásromláshoz vezethetnek. 7.Segíthet fogyni is a cukkini: a cukkini rendszeres fogyasztása segíthet a súlyvesztés elérésében. Ez a zöldség vízben gazdag, alacsony a kalóriatartalma, ami növeli a jóllakottság érzését. Rosttartalma csökkentheti az éhséget és kordában tarthatja az étvágyat. Tanulmányok következetesen összefüggésbe hozzák a nagy mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitelt a súly mérsékelésével és az idő múlásával lassúbb súlygyarapodással. Emellett a keményítőtartalmú, sötétzöld vagy sárga zöldségek fogyasztása – ezek jellemzői hasonlóak a cukkiniéhoz – különösen előnyösnek tűnik a fogyás szempontjából. Készítsünk cukkini lekvárt! 8-9.A cukkini előnyeinek hosszú sora Az ízletes zöldségnek számos előnye van, amellyel kiemelten támogathatja egészségünket. Sokat tesz a csontokért: a cukkini gazdag antioxidánsokban, luteinben és zeaxantinban, valamint K-vitaminban és magnéziumban – ezek mindegyike segíthet megerősíteni a csontokat. Rákellenes hatások: kémcsöves és állatkísérletek alapján a cukkini kivonatok hozzájárulhatnak bizonyos rákos sejtek elpusztításához vagy növekedésük korlátozásához. Egészséges prosztata: állatkísérletek azt mutatják, hogy a cukkinimag-kivonatok segíthetnek korlátozni a prosztata hiperpláziát, a prosztata megnagyobbodását – ezek okoznak gyakran vizelési és szexuális nehézségeket az idősebb férfiak körében. Pajzsmirigy működés: patkányokon végzett vizsgálatok szerint a cukkini héj-kivonatai a pajzsmirigyhormon szintjének stabilan tartásához járulhatnak hozzá. Szükség van azonban még embereken végzett kutatásokra is, valamennyi esetben. Foto:pixabay.com 10.A cukkini könnyen az étrendhez adható Ezen zöldség külön előnye, hogy sokoldalú, nyersen vagy főzve is fogyasztható. Lássuk, mi minden készíthető vele. Nyersen salátákhoz adhatjuk. Pároljuk más nyári gyümölcsökkel és zöldségekkel, ratatouille készítéséhez. Töltsük meg rizzsel, lencsével vagy más zöldségekkel, majd süssük meg. Enyhén is ránthatjuk: adjunk hozzá olívaolajat és pirítsuk meg. Felforralhatjuk, majd levesekbe turmixoljuk. Köretként grillezve vagy kevés fokhagymával és olajon megdinsztelve tálalhatjuk. Panírozzuk és süssük ki. Szeleteljünk belőle spirálszerű, spagetti- vagy linguine-tésztát, vagy szeleteljük lasagnelapok helyére. Süssük kenyérbe, palacsintába, muffinba vagy süteménybe. Egyes kultúrákban a cukkini virágát finomságnak tekintik. Meg lehet ugyanis sütni, nyersen megszórhatjuk vele a salátát, de levesek és pörköltek tetejére is mehet. Forrás: Napidoktor.hu