Elege van a főtt tojásból? Íme pár fantasztikus ötlet a tojásos ételekre 2022-04-29 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Ez az év “legtojásosabb” időszaka. A krókuszok és nárciszok, a bolyhos nyuszik és csibék, valamint a mindenütt felbukkanó pasztellszínek mellett a tavasz az az évszak, amikor a húsvét miatt is a tojások kerülnek a középpontba. Bár ebben a hónapban a csokoládétojásokból is jóllaktunk már, áprilisban a friss tojás sokoldalúságát ünnepelhetjük. Fotó: pexels A tojás tápanyagokban gazdag élelmiszer, és “tökéletes arra, hogy beindítsa a napunkat. Eltelít, van benne némi zsír, teljes értékű fehérje, és nagyon sokoldalúan felhasználható. Egy tojás 6 gramm fehérjét és számos fontos tápanyagot tartalmaz, például B12-vitamint, riboflavint, kolint, biotint és szelént.Egyetlen komolyabb tojásos cikk sem kezdődhet a tojásos reggeli szendvicsek méltatása nélkül. Legyen szó bagelről, ropogós zsemléről, angol muffinról, kekszről vagy tortilláról, egy egyszerű rántotta vagy tükörtojás sok reggel klasszikus indítója. De a tojással többet is lehet kezdeni a serpenyőn túl, és nem baj, ha a reggelin túlra is elvisszük. Adjunk magunknak szabad kezet, hogy a nap bármely szakában fogyasszuk tojásos ételeinket. Tudta, hogy a tojáshéjnak gyógyító hatása van? Sütöben sütött tojások A folyós tojássárgája kedvelői számára a muffinformában sütött tojás sokkal könnyebben elkészíthető, mintha többszörös buggyantott tojást készítenénk a családnak. Az alapsablon egyszerű: Töltsük meg a tálat vagy formát húsok, zöldségek vagy sajtok kombinációjával, majd üssük bele a tojást, és fűszerezzük fűszerekkel és gyógynövényekkel. Addig süssük, amíg meg nem szilárdul. Tojásos kenyerekSzeret sütni? Itt az ideje, hogy kipróbálja a tojással dúsított kenyér készítését. Francia briós, zsidó challah, svájci zopf, olasz pane di pasqua – sok kultúrának megvan a maga édes, gyakran fonott kenyér változata. Ezekhez a tésztákhoz gyakran adnak tejtermékeket, például tejet vagy vajat, ami a tésztát puhává teszi. Foto:pixabay.com TojássárgájaA tojássárgája és a tojásfehérje gyakorlatilag két különálló étel. A különböző ízekkel és textúrákkal rendelkező sárgája és fehérje külön-külön is felhasználható a különböző ételekhez.(Táplálkozási szempontból a tojásfehérje többnyire csak fehérjéből áll, míg a sárgája tartalmazza az alapvető tápanyagokat, így ideális, ha mindkettőt fogyasztjuk valamilyen formában.) A tojássárgája legtökéletesebb és legkényelmesebb felhasználási módja a spagetti carbonara. Azzal, hogy egy adag tésztára egy tojássárgája jut, ideális módja annak, hogy felhasználjuk a maradékokat a konyhában. Foto:123rf.com TojásfehérjeA tojásfehérje fehérje-víz szerkezete az, ami miatt könnyű és habos habbá verődik, így használjuk ki ezt a és készítsünk házi pillecukor-krémet csak tojásfehérjéből, cukorból és szódabikarbónából. Vagy süssünk muffint és mázként díszítsük a tetejüket cukros – habos tojásfehérjével. Foto:pixabay.com Forrás: Napidoktor.hu