7 érv – Ezért fogyassz hónapos retket!

A hónapos retek tavasszal könnyen beszerezhető, illetve kis helyen is sikerrel termeszthető idényzöldség.

Gazdag ásványi anyagokban, jó vitaminforrás. Jól beilleszthető bármely étrendbe.

  1. Nemcsak a gumója ehető

A levelek nagy koncentrációban tartalmaznak makrotápanyagokat, kalciumot, káliumot, nátriumot, rostokat, zsírsavakat. A retekcsíra a flavonoidok, antocianinok, a β-karotin és a C-vitamin fő forrása. A gumó szintén jó vitamin és ásványi anyag forrás, továbbá számos bioaktív vegyület is megtalálható benne – számol be a Hellomagyar.hu.

  1. Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a retek?

Megtalálható benne többek között: a cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén, vas, valamint béta-karotin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin, folát és kolin.

retek, zöldség

Fotó: 123rf.com

  1. Alacsony a kalóriatartalma

100 g retek mindössze 16 kcal-t tartalmaz. Szénhidrát tartalma 3,4 g, míg rosttartalma 1,6 g 100 g-onként. A gumók 95 %-a víz.  Alacsony energiatartalma, a benne lévő rostok és magas víztartalma hozzájárulhat a normál testsúly fenntartásához, valamint beilleszthető egy súlycsökkentő diétába. Az élelmi rostokban gazdag étrend fokozza a teltségérzetet, jót tesz a bélflórának, növeli a széklet térfogatát és fokozza a bélmozgást.

  1. A retek jó káliumforrás

A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg- és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.

  1. Jelentős a kalcium tartalma is

A káposztafélék között kalciumtartalma is jelentős, különösen a levelek rendelkeznek magas kalciumtartalommal. A kalciumnak nagyon fontos szerepe van a csontok és a fogak szerkezetének felépítésében. Hozzájárul a normál ideg- és izomműködéshez, valamint szerepe van a véralvadásban is.

retek, uborka, szendvics

Fotó: 123rf.com

  1. A benne lévő C-vitamin

A C-vitamin fontos antioxidáns, részt vesz a kollagén bioszintézisében, hozzájárul a sebgyógyuláshoz, támogatja az immunrendszer normál működését, segíti a növényi eredetű vas felszívódását.

  1. Könnyen beilleszthető az étrendbe

Nem csak salátákban és nyersen fogyasztható. A gumó mellett a friss levelek és a retekcsíra is kiváló vitamin és ásványi anyag forrás. Az alaposan megmosott (és vegyszermentes) reteklevelekből krémleves, pesto és zöldturmix is készíthető, vagy salátákba keverhető. Emellett a retekgumó savanyítható illetve fermentálható is.

Olvasd el ezt is!

Retek – Fiatalít és felkelti a vágyat

Forrás: Napidoktor.hu