5 gyulladáscsökkentő étel, amelyeket te is szeretsz fogyasztani 2021-11-30 Blog, Diéta, Természetesen Megosztás: Tweet A gyulladás az, ahogyan az immunrendszered reagál az irritációra, sérülésre vagy fertőzésre. Ez egy normális reakció és a gyógyulás természetes része. A túl sokáig tartó gyulladás azonban károsíthatja a szervezetedet és az egészségedet. A gyulladáscsökkentő étrend az egyik módja annak, hogy ellensúlyozzuk a krónikus gyulladás egy részét. Ha készen állsz arra, hogy visszatérj az egészséges táplálkozás útjára, olvass tovább. Ez a cikk 5 olyan tápláló ételt mutat be, amelyek tökéletesen illeszkednek a gyulladáscsökkentő étrendbe. Tudtad, hogy ez a zöldség gyulladáscsökkentő és széklet lazító? Mandula Fotó: 123rf.com A mandula remek forrása az egyszeresen telítetlen (egészséges) zsíroknak, az E-vitaminnak és a mangánnak. Magnéziumban és növényi fehérjében is gazdagok. Kutatások szerint a mandulafogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Javíthatják a vérben lévő zsírsavak egyensúlyát. A mandula emellett “jóllakottságérzetet” is adhat. Kicsit több kalóriát tartalmaz, mint sok más gyulladáscsökkentő élelmiszer, de egy maréknyi elfogyasztása segíthet abban, hogy tartsd magad az egészséges fogyókúrához. Avokádó Fotó: 123rf.com Az avokádó szívbarát zsírokban gazdag. Ráadásul jó magnézium-, rost- és káliumforrás. Egy fél avokádó szépen hozzáad a napi C-, A-, E- és B-komplex vitaminbevitelhez. Bónusz: alacsony a nátriumtartalmuk. Az avokádó polifenolokat is tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek. Az antioxidánsok a szervezetben lévő sejtkárosodások ellen küzdenek. Adj avokádószeleteket egy szendvicshez vagy salátához, vagy készíts finom guacamolét. Brokkoli Fotó: 123rf.com A brokkoli a keresztesvirágú zöldségek családjának tagja. Magas az úgynevezett glükozinolátoknak nevezett fitokemikáliákban. A fitokemikáliák növényi eredetű antioxidánsok. A brokkoli emellett kiváló C-vitamin-, kálium-, kalcium- és A-vitaminforrás, miközben alacsony kalóriatartalmú. Könnyű több brokkolit beiktatni az étrendünkbe, mert főzve vagy nyersen is finom. Tanulmányok azt mutatják, hogy a keresztesvirágú zöldségekben, köztük a brokkoliban gazdag étrend fogyasztása összefüggésbe hozható a rák egyes típusainak alacsonyabb kockázatával. Áfonya Fotó: 123rf.com Az áfonya sok polifenolt tartalmaz. Ezek antioxidáns aktivitást váltanak ki, és segíthetnek a rák és a szívbetegségek megelőzésében. Ezek a növényi eredetű vegyi anyagok, köztük a flavonoidok, antociánok, fenolsavak és tanninok megakadályozzák és helyreállítják a sejtkárosodást. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az áfonyában található vegyi anyagok lassíthatják a rákos sejtek növekedését és csökkenthetik a gyulladást is. Alacsony a kalóriatartalmuk, és C-vitamint, E-vitamint és rostot adnak a napi étrendhez. Ráadásul még finomak is! Sárgarépa Fotó: 123rf.com A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, ami egy erős antioxidáns. A szervezeted A-vitaminná alakítja át, ami elengedhetetlen az egészségedhez. A sárgarépa zeaxantint és luteint is tartalmaz. Az ezekben az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a rák kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a szervezet egészséges sejtjeinek károsodását. Mivel a sárgarépa alacsony kalóriatartalmú és jó rostforrás, szükség esetén a fogyásban is segíthet. Ez azért fontos, mert az elhízás a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések kockázati tényezője. Folytatjuk… Ez a cikk is érdekelhet! Gyulladáscsökkentő gyógynövények a vírusok ellen Forrás: https://napidoktor.hu/index