Az, hogy milyen ételt kívánsz, megmutatja milyen vitaminra van szükséged 2021-07-04 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Az érzés nem feltétlenül az ételről szól, inkább az azokban található ásványi anyagokról – ha valamit hiányol szervezetünk, agyunkkal közli: az olyan anyagokban gazdag ételeket kell fogyasztanunk. Válogatásunkban öt ilyet gyűjtött össze a házipatika.com. Fotó: 123rf.com Amit kívánunk: valami édesAmi hiányzik: króm Ha étkezés közben finomított cukrot és szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, az gyorsan bekerül a véráramba és megbillenti a vércukrunkat, aminek hatására szervezetünk több inzulint kezd el termelni – ennek hatására áll vissza vércukrunk a normális szintjére. Ha túl mélyre esik le a vércukrunk, úgy érezhetjük, hogy szükségünk van valami édesre. Ugyanakkor minél több édeset eszünk, annál jobban kívánjuk. Ahhoz, hogy ezt a fajta cukoréhséget kontroll alatt tudjuk tartani, ajánlott krómot bejuttatnunk a szervezetünkbe: ez az ásványi anyag segít egyensúlyban tartani inzulinszintünket.Érdemes egészséges reggelivel kezdenünk a napot, amely fehérjét is tartalmaz, nem csak szénhidrátot, majd később tanácsos zöldségeket is fogyasztani a nap folyamán. Így, amikorelérkezünk a délután 4 óra környékéhez,garantáltan nem zuhan le úgy a vércukrunk, hogy valami édességgel kelljen kiegyensúlyoznunk. Krómot találhatunk amúgy májban, vesében, csirke- és marhahúsban, krumpliban, sárgarépában, brokkoliban, spárgában és tojásban is. Foto:123rf.com Amit kívánunk: csokoládéAmi hiányzik: magnéziumA csokoládééhséget mind ismerhetjük, de arra kevesen gondolhatunk, hogy ilyenkor magnéziumot kíván a testünk. Az emberek közel 80 százalékának nem található meg a magnézium a napi étrendjében: pedig ez a tápanyag segít az immunrendszernek leküzdeni a gyulladásokat, csökkenteni a stresszt. De jót tesz a csontokkal is.Ilyen esetben nyugodtan fogyasszunk egy kockányi fekete, körülbelül 70 százalékos kakaótartalmú csokoládét, de ha valamilyen ok miatt inkább mást ennénk, jó ha tudjuk, a kelkáposzta, a spenót vagy a mángold például magnéziumgazdag táplálék. A mandula, a napraforgómag, a kesudió, a pekándió vagy a fenyőmag szintén jó magnéziumforrás. Emellett azzal is kísérletezhetünk, hogy lazac, tonhalat vagy makrélát csempészünk legalább heti egyszer étrendünkbe. Egy fél csészényi pirított szójabab pedig napi magnéziumszükségletünk felét biztosítja, míg egy avokádó a napi szükségletünk 15 százalékának felel meg. Fotó: 123rf.com Amit kívánunk: nehéz ételekAmi hiányzik: triptofánHa kenyeret, tésztát, krumplit kívánunk- ha mindegy, hogy mit eszünk, csak szénhidrát legyen -, akkor ez azt is jelentheti, hogy testünk triptofánért, egy nagyon alapvető aminosavért kiált. Szervezetünk a triptofán segítségével állítja elő a hangulatainkat befolyásoló szerotonint. Enélkül rosszabb kedvünk lesz és sokkal idegesebbé is válhatunk.Bár a szénhidrátokban nem található triptofán, a fogyasztásuk miatt történő vércukor-emelkedés ezen szempontból hasznos: több ilyen aminosavat irányít az agy felé. Ugyanakkor ha étrendünkben megnöveljük a fehérjék arányát, tojást, banánt és diót fogyasztunk, az garantáltan magasabb triptofán-szinthez vezet. Foto:pixabay.com Amit kívánunk: húsAmi hiányzik: vas, cinkA vas fontos szerepet játszik abban, hogy immunrendszerünk jó formában maradjon, mivel segít oxigént szállítani testünkben. Ha kevesebb vasat fogyasztunk, fáradtabbak és kimerültebbek lehetünk, manapság pedig erős trend a a vörös húsok mellőzése az étrendekből. Tanácsos lehet tehát hetente legalább egyszer vörös húst fogyasztani. A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. Mikor fontos a K-vitamin? Ugyanakkor ha nagyon kívánjuk a húst, akkor lehet, hogy szervezetünk a cinkre éhezik jobban és nem a vasra. A cink szintén az immunrendszer jó állapotban tartásáért felelős: ha alacsonyabb szinten van, sokkal könnyebben fázhatunk meg, kaphatjuk el az influenzát. Ugyanakkor a cink hajunk, körmeink és bőrünk jó állapotáért és szépségéért is felelős. Ha a vörös hús mellett más cinkforrást keresnénk, fogyasszunk nyugodtan lencsét, spenótot, sajtot vagy teljes kiőrlésű kenyeret. Foto:pixabay.com Amit kívánunk: sóAmi hiányzik: nátriumHa sós ételeket kívánunk, az egyértelműen annak a jele, hogy kevés nátriumot juttatunk a szervezetünkbe – ez általában dehidratáció után következik be, edzés, betegség vagy jelentős alkoholfogyasztás után. Ha gyorsan akarunk nátriumot bevinni, együnk szárított szardellát vagy sós popcornt. Ha ez az ötlet annyira nem tetszik, zellert és sárgarépát is ehetünk: ezekben is található ugyanis nátrium. Forrás: https://napidoktor.hu/index