4 színű étkezés- avagy színek a tányéron

Jöjjön egy jó szokás, amelyet érdemes beilleszteni az életünkbe!

A színek gyógyító hatásait mi is felhasználhatjuk mindennapjainkban. Kedélyjavításra, gyógyításra, környezetünk széppé és harmonikussá tételére. Az ételeink is színesek, öltözékünk színei is információt adnak arról, aznap épp mire vágyunk, milyen energiákra van szükségünk.

Miért is legyen, vagy jó ha színesen étkezünk?

No nem színes tányéron gondoltam, hanem a fehér tányéron, vagy amilyen színűn Te szereted, legyen az étkezésekkor 4 különböző szín.

Legyen?  Miért? 

 Szemnek, léleknek, gyomornak, emésztésnek gyönyörködtető, amennyiben színesen és szívesen étkezünk. Nagyszüleim, szüleim, nem éppen  bőségben voltak elengedve, hisz nagyon szerényen éltek, viszont a terített asztal mindig kelléke volt az étkezéseknek. Még a földeken is, amikor kivitték a dolgozóknak az étkeket,  megterítettek, lehet, csak az ölükben, de a kendő mindenkinek kijárt s úgy fogyasztották el az ételeket jókedvvel,  előtte ÁLDÁST MONDVA, S UTÁNA MEGKÖSZÖNVE. A mai ember rohan, nem szán időt, mert nincs igénye a terített asztalra. A gyorséttermek egyen kajája, élelmiszeripari terméke a színvonala és ezt annyira megszokta, hogy mindennapossá vált. Tisztelet és elismerés a kivételnek. A hétvége pedig a kikapcsolódásé, vagy az otthoni munkáé s talán a  háziasszonyok igyekeznek pótolni a mindennapok rohanásában nem megkapott gondoskodást, akár az étkezések minőségének biztosításával is.

Sokat tudják, hogy a színek hatása is fontos. Lássuk, a gyümölcsök-zöldségek szín szerinti fogyasztása milyen módon tehet jót az egészségünket?

Zöldségek és gyümölcsök – a színek hatása az egészségünkre

 

Háziasszonyok….., fogalom, de erről majd máskor.

Nézzük, akkor a színeket!

Mik az alapszínek, amikből pont négy van s ezt bővíthetjük, kombinálhatjuk ételeinkben, illetve a tányérjainkon?

  • piros
  • zöld
  • fehér
  • sárga

Jöhet mellé még a lila.

A piros zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak úgynevezett likopin és antocián nevű anyagokat. Ezek a húgyvezeték megfelelő működésében, a szívbetegségek és a rák megelőzésében, valamint a memória megfelelő működésében játszanak fontos szerepet. Keress  hozzá te magad gyümölcsöket, zöldségeket, dolgozz meg a sikeredért te magad, én csak ötleteket adok, irányt, s nem követelményt.

szinek-a-tanyeron1

Foto:pixabay.com

zöld gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak lutein és indol nevű anyagokat. Ezek azért fontosak, mert szintén segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket, ezen kívül sok kalciumot is tartalmaznak, így erősítik a csontokat.

szinek-a-tanyeron2

Foto:pixabay.com

sárga-, narancssárga zöldségek és gyümölcsök elsősorban karotinoid és bioflavonoid tartalmuk miatt jelentősek. Erősítik az immunrendszert, a szívet és szintén segítenek elkerülni a rákos megbetegedéséket.

Kevés információ van a fehér színű ételek, illetve gyümölcsök, zöldségek hasznosságáról, pl. krumpli fogyasztása a modern étkezési szokások miatt szinte teljesen háttérbe szorult. Talán káros anyagokat tartalmaz? Lehet a kérdés….. nem! A krumpli és a többi fehér zöldség (például a karfiol, gomba, a karalábé) rostban, magnéziumban és káliumban gazdagok, melyeknek egyáltalán nem szabadna hiányozni az étkezéseinkből.

szinek-a-tanyeron3

Foto:pixabay.com

Jöhetnek a különlegesek, de mégis fontosak?

A lila zöldségek és gyümölcsök a máj megvédésére jók, de hasonlóan hatnak az emésztőrendszerre is. Fontos jótékony hatásuk még, hogy elűzik a stresszt és kezelik az álmatlanságot. A kék ételek javítják a látást és a memóriát. Minél sötétebb az árnyalatuk, annál több antioxidánst tartalmaznak. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatást is kifejtenek a szervezetbe jutva.

Foto:123rf.com

 

A Föld jóságát képviselő szín a barna, amely biztonságérzetet ad. Gondolj csak arra, hogy két lábbal a földön állunk. Legkedveltebb barna ételünk mi más lenne, mint a jó öreg csokoládé, melyet gyakran hívnak segítségül azok, akik bizonytalanságban érzik magukat. Boldogsághormon pótlás. 

csoki

Foto:pixabay.com

Dobjuk fel magunkat, illetve tányérunkat a szivárvány színeivel! Nincs benne semmi ördöngösség, csak odafigyelés és igény, no meg a szeretet, hogy szeress adni! Magadnak és Másoknak egyaránt.

Amilyen színhez nem említettem, keress hozzá te magad gyümölcsöket, zöldségeket, dolgozz meg a sikeredért te magad, én csak ötleteket adok, irányt, s nem követelményt!

Forrás: Csak a Nőknek