A legjobb immunerősítő élelmiszerek 2021-01-10 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Az immunerősítő élelmiszerek fokozhatják szervezetünk védelmi rendszerének működését. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte. Mikrobaölő hatása miatt a második világháborúban is alkalmazták a sebek elfertőződésének megelőzésére. A mikrobaölő hatását a fokhagyma a benne lévő kénes kötéseknek köszönheti. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a fokhagymalé meggátolja a Staphylococcus, a Streptococcus baktériumok, valamint a bacilus és vibrió formák ellen is hatékony és megakadályozza a gombák terjedését is. A legmagasabb koncentrációban a mikrobaölő hatóanyagok a fokhagymában találhatók meg, de előfordulnak más növényekben is, a vöröshagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a metélőhagyma is nagy mennyiségben tartalmazza őket. Fokhagyma További immunerősítő élelmiszerek Mustárolaj, glükozinolát A káposztafélék, például a vörös káposzta vagy a savanyú káposzta mustárolajat tartalmaznak, amely antimikrobiális hatású. Ez a hatóanyag megtalálható a nálunk kevésbé ismert zsázsában, de a tormában és a mustárban is. A fejes káposztában lévő glükozinolát antimikrobiális hatását kifejezetten a húgyutakban fejti ki. Flavonoidok A flavonoidok főleg a vírusok ellen hatékonyak, hatásukat a vírusfehérjékhez kötődve fejtik ki, korlátozzák a vírusok szaporodását. A flavonoidok színanyagok, melyek spektruma a sárgától a vörös-viola átmenetig terjed. Számos gyümölcsben, zöldségben megtalálhatóak, elsősorban a hagymában, a káposztában, az almában és a bogyós gyümölcsökben fordulnak elő. Klinikai vizsgálatok szerint a hagymából kivont hatóanyagot a szervezet sokkal nehezebben hasznosítja, mintha a hagymával együtt fogyasztjuk, és magából a hagymából jutunk hozzá. Nyomelemek Az immunrendszer fejlődéséhez és működéséhez szükség van olyan esszenciális anyagokra, amilyen a vas, a cink és a szelén. Változatos étrenddel megelőzhető ezek hiánya. A flavonoidok főleg a vírusok ellen hatékonyak C-vitamin C-vitaminban gazdag, nagyszerű immunerősítő élelmiszerek a kiwi, a citrusfélék, a zöldpaprika, a savanyú káposzta, a cékla és a nyers burgonya. A C-vitamin nem véd meg a kórokozók támadásaival szemben, de erősíti az immunrendszert, és így annak könnyebb dolga lesz legyőzni a betegséget: gyorsabban gyógyulunk és nem alakul ki súlyos betegség. Legyenek ezek mindennapi étrendünk részei! Forrás: edenkert.hu