Vegetáriánus étrend – hogyan álljunk át? – 1.rész 2020-09-05 Blog, Diéta, Egészséges otthon 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Fokozatosan alakítsuk ki a zöldségeken alapuló étkezést Amennyiben úgy döntöttünk, vegetáriánus étrendre szeretnénk váltani, érdemes ezt az étkezést lépcsőről-lépcsőre kialakítani. Lássuk, hogyan és mire kell odafigyelni! A vegetáriánus étrend is lehet nagyon ízletes és kielégítő. Akik évek óta követik ezt az étkezési módot, esküsznek rá. Finom, változatos ételeket készíthetünk, a lehetőségek tárháza végtelen. S ha úgy döntünk, heti pár napon át is lehetünk vegák. A vegetáriánus étrend elkezdése azonban körülményes lehet. Hogyan álljunk át? A lényeg a fokozatosság. Előszöris az alapokat szükséges meghatározni: meddig szeretnénk elmenni és miből fogjuk beszerezni a hússal elmaradó fontos tápanyagokat, vitaminokat. Lássuk a lépcsőket! 1.Meddig mennénk el? Ha valaki vegetáriánus, nem fogyaszt húst, baromfit, halat, de tojást vagy tejterméket ehet. Ha viszont vegán étkezést folytatunk, mindent elhagyunk, ami állattól származik, így a tejet, tojást, sajtot is. Tehát érdemes már az elején eldöntenünk, milyen mértékben lennénk vegetáriánusok. 2.Szerezzük be a szükséges fehérjéket: a növényekből beszerezhetünk minden fehérjét, amire szükségünk van, csak bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő kalóriát, tápanyagot juttatunk szervezetünkbe dióval, magvakkal, hüvelyesekkel, gabonával. A feketebab és a rizs salátával jó példa egy klasszikus vegetáriánus ételre. 3.Finomítsuk kedvenc receptjeinket: ha korábban ettünk húst, nézzünk utána, van-e az adott ételeknek vegetáriánus változata. A lasagna például kiválóan elkészíthető spenóttal és tofuval is a darált hús helyett. 4.Készítsünk vegetáriánus töltött paprikát: töltsük meg a paprikát rizs és zöldség keverékével. A darált húst helyettesíthetjük babbal vagy húsmentes kolbásszal. A fűszerezést a szokásos módon oldjuk meg. 5.Omlett zöldségekkel: a fehérje kitűnő forrása a tojás. A sonkát és a sajtot pedig remekül ki lehet váltani zöldségekkel – gombával, répával és spenóttal. 6.Csirke helyett padlizsán, szójával: amennyiben olyan ételt fogyasztanánk a vegetáriánus étrend keretében, amelynek eredetileg csirkehús az alapja, azt például padlizsánszeletekkel is helyettesíthetjük. Amennyiben pedig a tejterméket is mellőzzük, szójaalapú sajtot használhatunk a parmezán helyett. 7.Ínyenc chilis étel: a vegetáriánus étrend egyik legízletesebb étele lehet a hús nélküli chili con carne, csupán annyi a teendőnk, hogy babbal és tofuval készítjük a finom, fűszeres ételt. 8.Készítsünk Portobello burgert: ha valóban teljesen vegánok vagyunk, a sajtot sem fogyasztjuk – tehát a sajtburger felejthető. Egy teljes kiőrlésű, grillezett gombás portobello burger azonban könnyedén elkészíthető salátával, paradicsommal – amennyiben eszünk sajtot, a szokásos módon ez teheti fel a koronát az összeállításra. 9.Vegetáriánus burger: ha a valódi hamburgerhez kissé közelebb álló ízeket és textúrát szeretnénk, a vegetáriánus burger jó választás. A legtöbb boltban ma már maga a vegetáriánus burger is megvásárolható fagyasztott állapotban, de magunk is el tudjuk készíteni választott zöldségek segítségével, illetve szójával. A cikket folytatjuk. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php Egy válasz bébé 2020-09-05 válasz a címre: ha normális és még ember is vagy akkor: SEHOGY !!!!!