Nem leszel egészségesebb, ha kerülöd a vörös húst? 2020-08-29 Blog, Egészséges otthon, Otthon, Természetesen Megosztás: Tweet Tudósok szerint bizonyos állati ételek hanyagolásának nincs igazi előnye. Ha úgy óvnád az egészségedet, hogy kiiktatod az étrendedből a vörös húsokat és a húskészítményeket – van egy meglepő hírünk. Spanyol, kanadai és lengyel tudósok szerint nem jelent különösebb előnyt a szervezeted számára az, ha kerülöd a fent említett, állati eredetű ételeket. A Cochrane Center nemzetközi kutatócsoportja egy kiterjedt vizsgálat alapján állapította meg, hogy nem igaz az az évtizedek óta elterjedt nézet, hogy a vörös húsok – veszélyesek. Egyrészt a telített zsírsav-tartalmukat kárhoztatta számtalan tanulmány, illetve a koleszterinszint emelkedését, ami szívrohamot okozhat. Emellett közismerten rák-kockázati tényezőnek is számított, a húskészítményekkel együtt. A megfigyelt alanyok egy része húsdiétába kezdett, míg a másik csoport ugyanúgy étkezett tovább, mint korábban. Először a halifaxi Dalhousie University szakembere, Bradley Johnston mutatta ki azt, hogy mégsincs szoros összefüggés a vörös, illetve feldolgozott húsok és a halálos megbetegedések közt: Ugyanolyan mértékben ehetik ezeket az állati eredetű termékeket, mint ahogyan szokták. Akkor csökkentsék a mennyiséget, ha maguktól érzik azt, hogy erre szükségük van. Ez akár környezetkímélő vagy állatvédő célból is történhet. Forrás: nuus.hu