Top 10 – a legjobb olajok sütésre és főzésre

Az olívától a mandulaolajig

Napjainkban több jóféle olaj beszerezhető, egészségünk érdekében érdemes ezekkel sütni-főzni. De melyek a legjobb olajok és miért?

Bár számos modern sütési, főzési megoldás van ma már, az olajokat nehezen hagyhatjuk ki. Válasszunk ezért olyanok közül, amelyek egészséges ételek készítéséhez járulnak hozzá. Lássuk a kínálatot.

1.Olíva olaj: a legjobb olajnak tartják. Szinte bármilyen főzéshez használható anélkül, hogy lebontanánk. A leginkább egészséges az extra szűz olívaolaj: segíthet csökkenteni a vérnyomást és harcol a gyulladás ellen. Mérsékeli a szívbetegség kockázatát, mert javítja a vérerek egészségét és megelőzi a vérrögök formálódását. Antioxidánsokban gazdag, melyek megakadályozzák a sejtkárosodást.

olaj

2.MCT olaj: az MCT a közepes láncú trigliceridek (egy zsírtípus) rövidítése. Ezt az olajat smoothie-hoz, salátaöntethez adhatjuk az egészséges étkezésért. Tanulmányok szerint segít abban, hogy kevesebbet együnk, de további vizsgálatokra van szükség.

3.Avokádó olaj: a legjobb olajok közé tartozik, mivel hideg ételekhez – saláták, öntetek, smoothie-k – és melegekhez (grillezett ételek, sültek) egyaránt alkalmazható. Magas az olajsav- és zsírsav tartalma, számos egészségügyi előnnyel jár. S amennyiben zöldségekkel fogyasztjuk, növeli a szervezetünkbe jutó antioxidáns-mennyiséget. Enyhíti az ízületi gyulladás, s általában a gyulladás tüneteit.

olaj21000

4.Lenmagolaj: bár a füstpontja – a hőmérséklet, amelyen elkezdi a füstölést – túlságosan alacsony a főzéshez, a lenmagolaj jó választás salátákhoz, mártásokhoz és turmixokhoz. Omega-3 zsírsavban gazdag, de a lenmagolajban levő alfa-linolénsav (ALA) is igen előnyös szívbetegségben szenvedő betegek számára.

5.Repceolaj: a legjobb olajok közé tartozik, mert telített zsír-tartalma alacsony, egyszeresen telített zsírtartalma azonban magas – akár az olívaolajnak. Fitoszterolokat tartalmaz, melyek csökkenthetik a szervezet által felszívott koleszterin mennyiségét. A repceolaj ugyancsak jó Omega-3-forrás, így meglehetősen szívbarát választás.

6.Mandulaolaj: magas az egyszeresen telített zsírtartalma és E-vitaminban gazdag. A finomított mandulaolaj magas füstponttal bír, tehát pirításhoz, perzseléshez kitűnő. A finomítatlan mandulaolaj diószerű ízzel gazdagítja ételeinket – legjobb, ha salátaöntetként vagy tésztára csepegtetve fogyasztjuk. A legjobb olajok egyike.

7.Dióolaj: forró ételekhez nem célszerű használni, diós íze azonban rendkívül alkalmassá teszi arra, hogy tésztákra, zöldségekre csepegtessük, szószhoz vagy ecetes öntethez használjuk. Sok alfa-linolénsavat tartalmaz, amely szív- és bőrbarát.

8.Kókuszolaj: nem olyan egészséges, mint gondolnánk – a kókuszolaj ugyanis főként telített zsír, amely növeli az LDL („rossz”) koleszterintet. Ez pedig káros a szívre nézve. Kevés vitamint és ásványi anyagot találunk benne, ezért hasznosabb az olíva vagy a repceolajat használni.

9.Mogyoró olaj: ha mogyoróolajjal főznénk, a hidegen sajtolt verziót válasszuk a finomított helyett. A hidegen sajtolt változatban több tápanyag marad, például E-vitamin és antioxidáns, mely segíti a szív védelmét. A földimogyoró-olaj füstpontja is nagyon magas, ezért a magas hőfokon történő sütésnél népszerű.

mesés mandulaolaj

10.Nem ragadós olaj spray: számos sütésre, főzésre ajánlott olaj spray több dolgot tartalmaz az olaj mellett. Fontos alaposan megnézni a termék címkéjén, vannak-e benne mesterséges aromaanyagok, habzásgátló szerek és hajtóanyagok, például propán.

Felhasználási tippek

Az olajok lényegében mindenféle főzésre alkalmasak. Kiválóak annak érdekében, hogy az ételek ne tapadjanak a serpenyőhöz.

Az olajok is elromolhatnak azonban, ezért ha rossz szaguk van, semmiképp se használjuk őket. Ne alkalmazzuk újra és ne melegítsük fel ismét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php