Étkezzünk színesen! 2019-11-28 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Az egészséges táplálkozás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke (ejtsd: sztrók, magyarul: szélütés) és a cukorbetegség kockázatát. Tudja-e Ön, hogy mindezek a betegségek növelik a demencia kialakulásának kockázatát? Az egészséges táplálkozás segít megőrizni általános egészségi állapotát, illetve a tápértékben gazdag ételek karbantartják szellemi egészségét és memóriáját. Javaslatok az egészséges táplálkozásra: Változatos és „színes” étkezés A kék és lila színű gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal. A kék- és lilaszilva, a lilakáposzta, feketeszeder, és az áfonya minden esetben kiváló választás. A zöldek hasznosak az agynak, erősítik a csontokat, a fogakat, és fontosak a szemnek: zeller, uborka, borsó, spenót, avokádó, brokkoli, körte, zöldbelű sárgadinnye. A fehérek és barnák: banán, karfiol, krumpli, fehérrépa, hagyma és fokhagyma Narancsszínű és sárga: grépfruit, sárgadinnye, sütőtök, a különféle barackok, papaya, narancs, édesburgonya, paprika, citrom Vörösök: cékla, málna, vérnarancs, retek, paradicsom, piros kaliforniai paprika, görögdinnye, rebarbara, gránátalma, cseresznye, meggy Egyen magas rosttartalmú kenyeret, zabpelyhet, gabonapelyhet és sovány húst, mivel az állati fehérje nélkülözhetetlen. Fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket, többek között halakat (pisztráng, lazac) és dióféléket (dió, mogyoró stb). Ízesítse meg ételeit zöldfűszerekkel, fűszerekkel, mogyoróval, dióval és olívaolajjal. Az egészséges táplálkozás nem követeli meg az ízek feladását. A megfelelő testsúly fenntartásához elengedhetetlen odafigyelni az elfogyasztott étel mennyiségére. A nassoláshoz válasszon egészséges ételeket és fogyasszon sok vizet. Előre tervezze meg napi étrendjét. Mind az étkezéssel mind a szellemi egészséggel kapcsolatban elérhető célokat érdemes magunk elé tűzni, és kellő türelemmel kell eljutni azokig. Forrás: https://napidoktor.hu/index