Vörös hús, feldolgozott hús – mégsem egészségtelen? 2019-10-30 Blog, Kórkép Megosztás: Tweet Nincs konkrét összefüggés A vörös és feldolgozott húsok, illetve az emberi egészség összefüggésében született nagyszabású tanulmány, amely arra a következtetésre jutott: az eddigi állításokkal szemben a vörös hús fogyasztása nem köthető egészségügyi problémához. Mégsem problémás a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása? Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent, legújabb, nagyszabású tanulmány vetette fel ezt a kérdést, miután a kutatók nem találtak semmilyen összefüggést az olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegség és a rák. Nem meglepő módon a felfedezés okozott némi zavarodottságot vezető egészségügyi és táplálkozási szakértők körében, akik hosszú ideje azt javasolják: ne együnk túl sok vörös húst és feldolgozott terméket, mert az egészségünk nem köszöni meg. Sokan további vizsgálatot követelnek. A kutatás a már meglévő tanulmányokból gyűjtött adatokat, hogy megvizsgálja a vörös hús és feldolgozott hús, valamint az életet veszélyeztető állapotok, így a rák, szívbetegség, stroke és a diabétesz közötti kapcsolatot. Kiderült, a bizonyíték túlságosan gyenge ahhoz, hogy teljes biztonsággal kijelenthessék: van összefüggés. A szakcikkek 5 meta-analízist tartalmaztak – avagy a „tanulmányok tanulmányát” -, illetve meglévő adatok áttekintését és egy sor iránymutatást. A NutriRECS, mely önálló csoport klinikai, táplálkozási és közegészségügyi tartalmi ismeretekkel, elkészítette a tanulmányokat, s egy szerkesztő kísérte a cikkeket. A NutriRECS irányelvek egyenesen azt javasolják, hogy a felnőttek ne változtassanak vörös hús és feldolgozott hús-fogyasztásuk mennyiségén. Ez teljes mértékben ellentmond az amerikai szövetségi kormány élelmezési irányelveinek, sőt az Egészségügyi Világszervezet tanácsainak. Számos tanulmány javaslatát kérdőjelezi meg, melyeket az elmúlt évszázadban publikáltak, s mind állítják: egészségünk és környezetünk csak előnyt kovácsolhat a kevesebb vörös hús fogyasztásából. Bradley Johnston, PhD, a hat cikk szerzője, illetve a NutriRECS társalapítója elmondta: megközelítésük nagyon különbözik a korábbiaktól. „A társadalmi szemlélet helyett az egyéni megközelítést választottuk – emelte ki. – Úgy véljük, az embereknek teljes mértékben informáltnak kell lenniük, amikor egy, egészségüket érintő döntést meghoznak a rendelkezésre álló, legjobb adatok alapján. De mennyire lehetünk biztosak a bizonyítékokban? Mindaz, amit találtunk, gyakran nem értékelte a bizonyítékok bizonyosságát, vagy ha igen, gyakran megbízhatatlan volt.” Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent cikkekkel kapcsolatban legalább hat szervezet adott ki nyilatkozatot, vagy kereste meg Christine Laine orvost, a főszerkesztőt. A True Health Initiative (THI) például, amely a megelőzhető betegségekkel foglalkozó, 13 kiemelkedő orvosból és kutatóból álló csoport kimondottan azt kérte, hogy vonják vissza a cikkeket. A felemlített aggályok között a kihagyott tanulmányok lehetőségét, a hiányos képet említik, illetve a nem megfelelő elemzést, az ellentmondásos adatokat, sőt zavarbaejtőnek tartják az üzenetet s kiemelik, hogy a cikkek figyelmen kívül hagyják a környezet óvásának törekvéseit. A folyóirat-szerkesztő azonban szilárdan kiállt nagyszabású tanulmányuk mellett. Mint mondta: „ez a publikáció előtti kampány a cikkek visszavonására nem megfelelő módszer a tudományos diskurzus kialakulására. A kampányban részt vevőknek, akik maguk is kutatók, ezt tudniuk kell” – szögezte le. Johnston, a tanulmánycsoport mögött álló szakember elutasította a kritikát és megjegyezte, hogy számított rá. A New York Times arról is beszámolt, hogy Johnston korábban finanszírozást kapott egy ágazat által támogatott csoporttól, a Nemzetközi Élettudományi Intézettől a 2016-ban publikált cukor-tanulmányhoz. Johnston azonban leszögezte: a csoportnak nincs befolyása a hússal kapcsolatos kutatására, ráadásul a finanszírozást 2015-ben kapta, a 3 éves jelentési időszakon kívül. Több tucat kutató, szakértő és kormányzati hatóság állítja, hogy a vörös hús és a feldolgozott hús mennyiségének csökkentése javasolt egészségünk és a bolygó megóvása érdekében. A megelőzhető betegségek több mint 80 százaléka, de a krónikus betegségek is javíthatók vagy megelőzhető a kialakulásuk életmód-váltással. Az ügynek valószínűleg még korántsincs vége. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php