Koleszterinszint: a vörös hús egyenértékű a fehérrel?

Nem jobb a csirke a marhánál?

A közhiedelemmel szemben egy új kutatás azt állítja: a fehér és a vörös hús ugyanúgy felviheti a koleszterinszintet, vagyis a csirke sem annyira előnyös.

Vajon hányszor olvastuk, hallottuk az alábbi ajánlást: „Inkább csirke javasolt, mint vörös hús”? Nos, egy új tanulmány szerint mindenki melléfogott, aki ezt tanácsolta, ugyanis a vörös és a fehér hús egyaránt növeli a koleszterinszintet.

A kutatást a San Francisco-i Kaliforniai Egyetemhez tartozó Oakland-i Gyermekkórház Kutató Intézetének (CHORI) szakemberei folytatták le. Az elemzés az első, amely átfogóan összehasonlítja a vörös és fehér hús hatását a koleszterinszintre.

Fotó: 123rf.com

A vörös hús, így a marha és a bárány például meglehetősen népszerűtlenné vált az elmúlt években, mivel a kutatók már korábban összefüggésbe hozták fogyasztását a szívbetegséggel. Az étrendi ajánlásokban sem biztatják ezek gyakori fogyasztására az embereket, inkább a baromfit javasolják egészségesebb alternatívaként.

„Amikor ezt a tanulmányt megterveztük, azt vártuk, hogy a vörös húsnak kedvezőtlenebb hatása lesz a vér koleszterinszintjére, mint a fehérnek. Igencsak meglepődtünk, hogy nem ez a helyzet. A koleszterinszintre kifejtett hatásuk megegyezett, a telített zsírtartalom egyenértékű volt– magyarázta dr. Ronald Krauss. 

Krauss a CHORI atherosclerosis kutatásának vezető kutatója és igazgatója.

Miután megvizsgálták, hogyan érintette a koleszterinszintet a vörös hús, a fehér hús és a növényi fehérje, Krauss és csapata megállapította, hogy a vörös és a fehér hús is magasabb koleszterinszintet eredményezett, mint az ugyanakkora mennyiségű növényi fehérjét tartalmazó étrend (a fűvel etetett marha, a hal és a feldolgozott termékek, így a bacon sem volt bevonva az analízisbe).

magas_koleszterin

A megállapítás tartotta magát azután is, hogy számításba vették a telített zsírok magas mennyiségű bevitelét – mutattak rá a kutatók, s ez azt sugallja, hogy a legjobb módja a koleszterinszint ellenőrzés alatt tartásának az, ha nem húsból származó fehérjék felé fordulunk, azaz zöldséget, hüvelyeseket, tejtermékeket fogyasztunk inkább.

Eredményeink azt mutatják, hogy a vörös hús és a fehér hús ajánlását nem csupán a vér koleszterinszintjére gyakorolt hatásra kellene alapozni. A vörös hús fogyasztásának egyéb hatásai hozzájárulhatnak a szívbetegséghez, de a hatásokat részletesebben meg kell vizsgálni az egészség javítása érdekében” – mondta Krauss.

A tanulmányt a American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.