Húsevés: újra kiderült, hogy egészségtelen

Kevés feldolgozott és vörös hús ajánlott

Aki szereti ezt az élelmiszert és gyakran fogyasztja, bizonyára nem hallja szívesen, hogy a húsevés egy új tanulmány szerint ismételten az egészségtelen kategóriába került. Lássuk, miért.

Egy remekül eltöltött, finom húsételekkel megspékelt hétvégi összejövetel után különösen rossz érzés szembesülni azzal, hogy a húsevés ismét az egészségtelen tevékenységek közé került.

Egy új tanulmány rámutatott, hogy a feldolgozott és a vörös hús növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az is kiderült, hogy a húsevés az idő előtti halál rizikójához is hozzájárul.

„A vörös és a feldolgozott húsokat mérsékelten ajánlott fogyasztani, mivel a heti egy vagy két adag is emeli a szívbetegség és a halál kockázatát” – mondta el a tanulmány vezetője, Norrina Allen, a Chicago-i Északnyugati Egyetem Közegészségügyi és Orvostudományi Intézetének igazgatója.

Ezek a megállapítások a jelek szerint ellentmondanak egy korábbi tanulmánynak, mely 2019 őszén jelent meg az Annals of Internal Medicine szaklapban, s amely örömöt okozott a húsevés híveinek, azt állítva: a kutatók nem mondhatják biztosan, hogy a feldolgozott és a vörös hús rákot, szívbetegséget és 2-es típusú diabéteszt okoz. A vizsgálatot végző kutatók nem javasolták, hogy hagyjuk el ezeket a húsfajtákat, mert egészségtelen a fogyasztásuk.

Ugyanakkor, számos tanulmány, mely korábban jelent meg, talált összefüggést a feldolgozott és vörös hús fogyasztása, illetve a szervezetben okozott károk között. A nagyobb egészségügyi szervezetek pedig, mint az Amerikai Szív Szövetség vagy az Amerikai Rák Szövetség pedig egyértelműen azt ajánlotta, ne nagyon együnk kolbászt és hasonlókat.

2015-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bizonyítékkal alátámasztotta azt a következtetést, hogy a feldolgozott húsok rákot okoznak és valószínűleg ezt teszi a vörös hús evése is.

Nos, az új kutatás hat prospektív tanulmányt foglalt magába, közel 30 ezer felnőtt vett részt benne. Egy olyan kísérletről van szó, amely egy ideig nyomon követi az alanyok egészségét, időről-időre adatokat gyűjtve arról. Ebben az esetben a résztvevőket több mint 30 évig figyelték.

Hogyan alakult a húsevés és a betegségek kockázata?

Kiderült: azoknál az embereknél, akik heti csupán 2 alkalommal fogyasztottak feldolgozott húst, 7 százalékkal nőtt a szívbetegség és a stroke kockázata. A feldolgozott húsok közé sorolhatóak a felvágottak, a hot dog, a kolbász, bacon, sült kolbász.

Azoknál, akik kettő vagy ennél több adag nem feldolgozott, de vörös húst ettek – például sertést vagy marhahúst – 3 százalékkal nőtt a szívbetegség és a stroke esélye.

A baromfi szintén mutatott némi összefüggést, ám Allen szerint a megállapítás nem következetes, ezért egy másik vizsgálatban meg kell ismételni. Nem találtak azonban összefüggést a hal, a szívbetegség és stroke között.

A heti 2 vagy ennél több adag feldolgozott és vörös hús fogyasztása 3 százalékkal emelte az elhalálozás rizikóját a tanulmányban – a halat és a baromfit nem kötötték a halál magasabb kockázatához.

Összességében minél több a húsevés, azaz a feldolgozott és a vörös hús az étrendben, annál nagyobb a szívbetegség, az agyvérzés és a korai elhalálozás valószínűsége – szögezte le a tanulmány.

De miért egészségtelen ez?  

A húsevés egészségtelen mivoltáért elsősorban a telített zsír és a nátrium nagy mennyisége a felelős. Ráadásul, ha sok húst eszünk, valószínűleg nem jutunk elegendő gyümölcshöz és zöldséghez- mondta el Allen. Felhívta a figyelmet arra, hogy mértékkel történjen a húsevés – s iktassunk inkább több zöldséget, gyümölcsöt az étrendünkbe, valamint teljes kiőrlésű gabonát, melyeknek jótékony hatásaik vannak.

Dr. Jeffrey Mechanick, a New York-i Mount Sinai Marie-Josee és Henry Kravis szív- és érrendszeri egészségügyi központ vezetője nem vett részt a vizsgálatban, de áttekintette az eredményeket. Mint kiemelte, az eredmények alátámasztják a már jó ideje tudott információkat. Fontos azonban, hogy ne kirekesztő étrendet folytassunk, azaz ne egyetlen ételtípusra korlátozzuk étkezésünket. Ha egyébként egészségesen táplálkozunk, egy bacon tojással reggelire nem fog megártani. Érdemes azonban a zöldségek fogyasztását heti 5-10 adagra emelni.

A tanulmányt a JAMA Internal Medicine közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.