Nem igaz a “vöröshús” para

Tudósok szerint bizonyos állati ételek hanyagolásának nincs igazi előnye.

Ha úgy óvnád az egészségedet, hogy kiiktatod az étrendedből a vörös húsokat és a húskészítményeket – van egy meglepő hírünk. Spanyol, kanadai és lengyel tudósok szerint nem jelent különösebb előnyt a szervezeted számára az, ha kerülöd a fent említett, állati eredetű ételeket.


A Cochrane Center nemzetközi kutatócsoportja egy kiterjedt vizsgálat alapján állapította meg, hogy nem igaz az az évtizedek óta elterjedt nézet, hogy a vörös húsok – veszélyesek. Egyrészt a telített zsírsav-tartalmukat kárhoztatta számtalan tanulmány, illetve a koleszterinszint emelkedését, ami szívrohamot okozhat. Emellett közismerten rák-kockázati tényezőnek is számított, a húskészítményekkel együtt.

Foto:pixabay.com

A megfigyelt alanyok egy része húsdiétába kezdett, míg a másik csoport ugyanúgy étkezett tovább, mint korábban. Először a halifaxi Dalhousie University szakembere, Bradley Johnston mutatta ki azt, hogy mégsincs szoros összefüggés a vörös, illetve feldolgozott húsok és a halálos megbetegedések közt:

Ugyanolyan mértékben ehetik ezeket az állati eredetű termékeket, mint ahogyan szokták. Akkor csökkentsék a mennyiséget, ha maguktól érzik azt, hogy erre szükségük van.

 

Ez akár környezetkímélő vagy állatvédő célból is történhet.


Duane Mellor brit szakértő szerint viszont a kutatás eredménye ne jelentse azt, hogy innentől zöld utat kap a húsimádás.

Koleszterinszint: a vörös hús egyenértékű a fehérrel?

Nem kell megduplázni a mostani fehérje adagot; bőven elég az, ha heti háromszor fogyaszt valaki vörös húst.

idézi a New Scientist a szigetországi Dietetikusok Társaságának szóvivőjét.

Forrás: nuus.hu