Diákmunka – jó vagy rossz döntés?

Mi legyek? Diák vagy dolgozó? A kérdés az, hogy a diákmunkát tanulás mellett, vagy helyett végzed?

A középiskola elvégzése után, ha nincs szakmai végzettség a zsebben, a legtöbb fiatal megcélozza a felsőoktatási intézményeket. Ráadásul a megfelelő szaktudás megszerzése érdekében sokan elköltöznek a szülővárosukból. Ez az önállósodás időszaka, és a felnőtt létbe való beleszokás része a munka is. A diákok jelentős hányada keres állást tanulmányai alatt, bár a feltételek miatt gyakran a suli helyett is dolgoznak.

Miért dönt a diák a munka mellett?

Nappali tagozatos hallgatóként a diákoknak szokatlanul nagy szabad idő szakad a nyakukba a középiskolában megszokott léthez képest. Ha a szülők is távol vannak, kihasználva a szabadságot, megkezdődhet a bulizás.
Persze hamar rájön a diák, hogy komoly döntéseket kell meghoznia. Nagy dilemma, hogy az esti mulatozást választja-e, mivel így hamar feléli a havi kosztpénzt. Mi mást tehetne, munkába áll. Remélve, hogy így elegendő költeni valót szedhet össze.

Bár a munkakedvet növelő okok olykor eltérőek, a végeredmény sokszor ugyanaz. Ritka az a diákmunka, ami elegendőt fizet, viszont rugalmas időbeosztású. A fiatalnak alkalmazkodnia kell, és mivel a pénz nagy úr, az óralátogatás rohamosan visszaszorul. Mindez persze nem feltétlenül probléma a vizsgaidőszak kezdetéig.
Onnantól kezdve viszont komoly összpontosítást igényel az agytágítás és a pénztárca megtöltése egyazon idő alatt.

A gyakorlat ingyen munka?

Néhány átmulatott szemeszter után lassan eljön a komolykodás időszaka. A megszokott diákmelót felváltja a megfelelő szakmai gyakorlatot adó hely felkutatása. Sokan ezzel sem várnak a diploma megszerzéséig a telített munkaerőpiacon való előnyszerzés reményében. Itt viszont jóval nehezebb a helyzete a fiatalnak, ugyanis kevés cég fizeti meg az ott eltöltött idejüket, melyet egyszerűen azzal indokolnak, hogy ők tudást adnak át és képzik a jelentkezőket.

Jogilag korrekt diákmunka

A munkáltatótól függetlenül minden esetben kell szerződést kötni. Egyszerűbb a helyzet, ha diákszövetkezeten keresztül dolgozik a fiatal, viszont a szakmunka alatt sem szabad megfeledkezni a jogi keretek betartásáról. Ha dolgozol, azt meg kell, hogy fizessék, és nem utolsó sorban adóznia is kell utána. Tehát mielőtt heteken át robotolsz valahol, alaposan nézz utána, hogy megtérül-e a befektetett idő. A jövőd múlhat rajta.

 

Forrás: