Fagyasztás? Szárítás? Melyik a jobb fűszernövény tartósítás? 2019-07-24 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Itt az idő, hogy leszüreteljük fűszernövényeinket és téli megőrízzük fantasztíkus ízüket. Több módszer is a rendelkezésünkre áll, mindenki választhat kedve szerint. Számos kertész szárít saját kertjéből származó fűszernövényeket, ezáltal pár hónappal tovább élvezheti a friss ízeket. A szárítás könnyű és hatékony módszer, azonban a magasabb víztartalmú növények már a száradásuk előtt elpenészesednek. Ahhoz, hogy hosszan megőrizhesse a magas víztartalmú fűszernövényeket, mint a bazsalikom, citromfű, menta és tárkony, a fagyasztás a legjobb módszer. A növények petyhüdté válhatnak a folyamat során, de ízük változatlan marad. A FŰSZERNÖVÉNYEK TARTÓSÍTÁSA A mélyhűtött fűszernövények több hónapon keresztül megőrzik aromájukat és ugyanúgy használhatóak, mintha frissek lennének, nem úgy, mint a szárított növények, melyek esetében az íz töményebb lesz a szárítás után. A FAGYASZTÁS LÉPÉSEI: 1. módszer: Fagyasztás tálcán Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket. Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel. Terítse ki a leveleket egy tálcára, vagy egy tepsibe. Ha a levelek egyenként fagynak meg, azzal elkerülhetjük, hogy téglaszerű képződményt alkossanak fagyás után. Takarja le és helyezze be a tálcát a mélyhűtőbe. Amikor szilárdra fagytak a levelek, helyezze őket egy légmentesen elzárt dobozba és tegye vissza a fagyasztóba. Mivel az egyes leveleket külön fagyasztottuk, már nem fognak egybeolvadni. 2. módszer: Fagyasztás jégkockatartóban vízzel Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket. Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel. Gyömöszöljön be 2-3 levelet vagy egy kanálnyi aprított fűszernövényt jégkockatartókba. Félig töltse meg vízzel a tartót. Bizonyosodjon meg róla, hogy a levelek a vízben legyenek. Ekkor még hajlamosak a víz felszínén való lebegésre, de ezt is megoldjuk a következő lépésben. Helyezze be a félig telt tálat a mélyhűtőbe. Amikor a jégkockák már majdnem megfagytak, töltse tele a tartót. A levelek már nem tudnak lebegni és a víz is teljesen elfedi őket. Ismét helyezze be a tartót a mélyhűtőbe, amíg tartalmuk szilárddá nem fagy. Kész jégkockákat vegye ki a tartóból és tegye be egy műanyag dobozba. Mikor használni akarja őket, vegyen ki annyi jégkockát, amennyit szükségesnek tart, és dobja az ételbe. 3. módszer: Fagyasztás olívaolajban A lépések megegyeznek az előzőekben leirtakkal, csak nem vízzel, hanem olivaolajjal öntjük fel a jégkockatartókat. Forrás: edenkert.hu