Hogyan tároljuk az almát, hogy friss és ép maradjon?

Egy-két jól termő almafa képes egy öttagú családot akár egész ősszel és télen ellátni vitaminban gazdag gyümölccsel. Fontos, hogy amit nem tudunk frissen, az éréskor megenni, azt a lehető legtökéletesebben el tudjuk tárolni.

Tanácsok az alma tárolására

Az almaszüret java hazánkban szeptember-októberben kezdődik el, mivel a magyar ültetvények jelentős részében őszi almákat termelnek. A kiskertekben inkább előfordul egy-egy nyári almafa. A gyümölcsbetakarítás egy nagyon fontos állomáspontja a termelésnek. Nem elég, hogy mindezt a megfelelő időben, és odafigyelve kell elvégezni, de ahhoz, hogy a megtermelt gyümölcs ízét, frissességét minél tovább élvezni tudjuk, megfelelően kell tudnunk tárolni.

almak

1. Hibás almát ne tegyünk a többi közé!

A kissé hibás, tehát a jég vagy ág által megnyomott vagy kukacos almák is fogyaszthatók, ha az adott hibát kivágjuk. Az ilyen almákat fogyasszuk el a leghamarabb, de semmiképpen se tároljuk őket.  Használjuk például süteménybe őket!

2. A teljes érésben lévő almát használjuk el, ne tároljuk

A földre lehulló gyümölcsöket is érdemes minél előbb felszedni, akár naponta kisétálni a kertbe, és összegyűjteni őket. Lehet, teljesen ép darabokat fogunk találni, ezért ne riadjunk vissza tőlük.  Ezek szintén felhasználhatóak a süteményben, hiszen valószínűleg elkerülte a figyelmünket, hogy teljesen beérett, így magától lehullott. Ha viszont a földön maradnak, hamar elkezdenek megrohadni, és fogyaszthatatlanokká válnak. Ezért fontos, hogy figyeljük az érést, ami sok tényezőtől függ. Minél előbb próbáljunk meg utánajárni, hogy milyen fajta fánk van (ha esetleg nem mi vásároltuk, hanem akár egy ház vásárlása során már a kertben van), mert az már segít a körülbelüli betakarítási időt meghatározni. Persze ettől pár héttel eltérhet az időjárás miatt az időpont.

3. Tárolához teljes érés előtt kell szedni az almát

Az almát, mint általában a legtöbb gyümölcsöt, a teljes beérése előtt 1 héttel érdemes leszedni, ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, és a téli napokban is szeretnénk „frissen szedett” almához jutni.

4. Ideális tároló: alacsony hőfok, magas páratartalom

Fontos, hogy csak ép, egészséges és mosatlan almákat tároljunk. Lehetőleg valami hűvös helyet keressünk neki, akár egy pince, garázs is megfelel. A legkedvezőbb tárolási hőmérséklet 0 – 3 °C, és ügyeljünk rá, hogy a levegő nedvességtartalma 90%-os legyen. Ha kevés a helyünk, és ládában tároljuk az almákat, semmi esetre se béleljük ki a ládákat papírral (nedvszívó hatása miatt) és hetente válogassuk át az almákat, mert az alján lévő alma lehet, hogy puhább volt, vagy nem vettünk észre rajta valamilyen kisebb sérülést. Az ugyanis elkezd rohadni, és sajnos a többi almára is átterjed a betegség.

A lakásba mindig csak annyi almát vigyünk be, amennyit egy pár nap alatt el is fogyasztunk. Tévhit, hogy a mosott és hűtőben tárolt gyümölcs tovább eláll. Tegyük bele egy kisebb kosárba, vagy akár a spájz aljára, és csak azt mossuk meg, amit éppen meg is eszünk.

Fajtától függ, hogy melyik almát meddig lehet tárolni. A Jonathan almát 2-4 hónapig, míg az Idared fajtát 6-8 hónapig is el lehet mindenféle kockázat nélkül tárolni.

Forrás: edenkert.hu