Ingadozó kalciumháztartásunk, és amit tehetünk ellene 2018-09-19 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Tudta, hogy a mák nyolcszor több kalciumot tartalmaz,mint a tehéntej? A juhtóró pedig ötször annyit, mint a tehéntúró? Mindannyian jól tudjuk, hogy ha nem veszünk magunkhoz elegendő kalciumot, akkor törékenyebbé válnak a csontjaink, a fogaink romlásnak indulnak, akár szívműködési zavarok léphetnek fel, de fontos szerepe van a véralvadásban és a hormonrendszer működésében is. De vajon tudjuk-e, hogy az időjárás miként hat a kalciumháztartásunka? Testünk nem termel kalciumot, és melegebb időszakban izzadás útján ráadásul még veszítünk is belőle. Éppen ezért fontos, hogy naponta gondoskodjunk pótlásáról, nem csak a fent leírt élettani folyamatok miatt. Szervezetünk kalciumot használ a bőr, a körmök, a haj növekedéséhez is. A kalcium felszívódásához szükséges a D-vitamin. A D-vitamint a szervezetünk képes előállítani bizonyos mennyiségben, így nagyon fontos, hogy a napsütéses napokon vegyünk napfürdőt. Aki nem tartózkodik a szabadban és nem éri napsugárzás, annak étrendkiegészítők formájában ajánlott a szervezet számára szükséges mennyiséget pótolni, különösen a téli időszakban. Bizonyos időjárási helyzetekben megnövekszik a szervezet kalciumürítése, ami az arra érzékeny embereknél görcsös állapotokat idézhet elő, a szívbetegeknél ritmuszavarokat, mellkasi panaszokat okozhat. Az érzékenységünk ismeretében a tudatosan összeállított étkezéssel tudjuk biztosítani, hogy szervezetünk az adott időjárási helyzetben is kielégítően tudjon működni. Meteogyógyászati rendelésünkön szakembereink személyre szóló segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy panaszai megoldásra kerüljenek. Fontos kalciumforrás a szezámmag, mák, dió, mandula, mazsola, mogyoró, juhsajt, juhtúró, a kemény sajtok, banán, petrezselyem zöldje, sóska, halak, de a tojásban, halakban, zöldfőzelékekben, diófélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban is bőségesen megtalálható. Forrás: https://napidoktor.hu/index