Egészséges táplálkozással mérsékelhető a halláscsökkenés kockázata 2018-07-11 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Az egészséges étrend mérsékelheti a nőknél a halláskárosodás rizikóját. A bostoni Brigham és Női Kórház kutatói új, 22 év adatait átölelő tanulmányukban megállapították, hogy az olyan étrendek, mint a DASH és az AMED, 30 százalékkal csökkenthetik a mérsékelt vagy annál súlyosabb hallásromlás kockázatát. Ezt azoknál a nőknél mutatták ki, akiknek az étrendje a legjobban hasonlított ezekhez a táplálkozási mintákhoz. Az AMED (Alternate Mediterranean diet) azaz alternatív mediterrán étrend fő összetevői az extra szűz olívaolaj, a gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak, és a hal, valamint a mérsékelt alkoholfogyasztás is megengedett. A DASH étrend (Dietary Approaches to Stop Hypertension), melynek célja a magas vérnyomás csökkentése a megfelelő étrend kialakításával, az Egyesült Államokban évek óta a legnépszerűbb és a legegészségesebb diéta, melynek segítségével a szívbetegség és a cukorbetegség kockázata is mérsékelhető. A DASH étrend zöldségekben, gyümölcsökben és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag, sóban, zsírban, cukorban viszont szegény. Nem csupán általános egészségi állapotunk javításáért, hanem hallásunk védelme érdekében is érdemes kiegyensúlyozottan táplálkoznunk. Forrás: Minden, ami hallás