A fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt

Világszinten tendencia a csonttörések számának növekedése, amelynek egyik oka a nem elégséges kalciumbevitel. Egy friss kutatás szerint Magyarországon a lakosság 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt.

A megfelelő ételek, tejtermékek és kalcium tartalmú tabletták mellett a napi javasolt kalciummennyiség pótlásának hatékony formája a magas kalciumtartalmú ásványvíz, amely a laktózérzékenyek számára is megfelelő megoldást jelent.

 

Társadalmi szinten egyre kevesebb figyelem esik a csontritkulásra, ugyanakkor világszinten egyre több a csonttörések száma. Az október 20-i Osteoporosis Világnap kapcsán mutatták be a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) legfrissebb, a Theodora Kékkúti ásványvíz támogatásával megvalósult reprezentatív kutatásának[1] eredményeit.

„A csontritkulás talaján kialakult csonttörésen átesett betegeknél – megfelelő kezelés nélkül – a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. A megfelelő kezelés azért is különösen fontos, mert a betegség az esetek jelentős részében megelőzhető vagy késleltethető, illetve ha már kialakult, eredményesen kezelhető” – magyarázta Dr. Takács István, a MOOT elnöke.

A felmérés szerint sem a fiatal, sem a fiatal felnőtt lakosság nem fordít kellő figyelmet a napi kalciumbevitelre, amelynek eredményeképp a fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt. Ez azért is jelent problémát, mert a kalciumhiány már fiatal korban is egyértelmű kockázatot jelent a fokozódó csontvesztés tekintetében, hosszútávon pedig szív és érrendszeri kockázat növekedéséhez is vezethet.  A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg, amely alól csak a terhesség időszaka és a tinédzser kor kivétel, amikor 1200-1500 mg kalciumot szükséges bevinni naponta.

A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A fiatal felnőtt lakosság kb. 20-30 százaléka visz be kifejezetten kevés, 600 mg-nál is kevesebb kalciumot.

A megfelelő kalciummennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni, többek között magas kalciumtartalmú ételek (pl. tej, tejtermékek, sóska, spenót, petrezselyem, szezámmag, mandula, mák), tabletta vagy ásványvíz formájában.

Magyarországon 3 millióan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, amellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot, amely legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből.  A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg; egy liter Theodora Kékkúti ásványvíz 280 mg kalciumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel közel 30 százaléka.

Foods Highest in Calcium on a wooden board. Top view

A kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá a MOOT és a Theodora Kékkúti azzal a hosszú távú céllal, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a megfelelő kalciumbevitel fontosságára.

„A Theodora Kékkúti a magyarországi palackozott ásványvizek közül a legmagasabb kalciumtartalmú ásványvíz, ezért úgy gondoljuk, bizonyos mértékben mi is hozzá tudunk járulni a csontbetegségek megelőzésének ügyéhez. Támogatásunk első mérföldköve a reprezentatív felmérés, az együttműködést pedig a következő hónapokban folytatjuk” – mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.  

[1] A reprezentatív kutatás 2017. február 1- április 30. között, 744, 18-60 év közötti megkérdezett részvételével zajlott. A vizsgált személyek korát, nemét és lakóhelyét tekintve is reprezentálták a felnőtt magyar lakosságot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index