Tengerészünk doppingszere: a spenót

Emlékszünk még mi volt Popeye kedvence, amitől mindig erőre kapott? Nekünk is érdemes figyelmet szentelni a csodaszer jótékony hatásaira!

Eredet

Spenótunk feltehetőleg az ősi Perzsia területéről származik, onnan került Spanyolországba. Angliában, a 16. században vált népszerűvé, de már 1590 körül hazánkban is készültek feljegyzések a spinácz nevű levélzöldségről.

Jótékony hatások

Az úri nevén paraj lúgosít, így gátolja a szervezet elsavasodását. Serkenti az emésztést, emellett magnéziumtartalmának köszönhetően idegnyugtató és vérnoymásszábályzó hatása is van. Hatását akkor fejti ki legintenzívebben, ha nem főzve, hanem nyersen fogyasztjuk, bár igaz, nyersen nehezebb ízesíteni.

Kérdéses, hogy magas vastartalmából a szervezet mennyit képes felhasználni, de az biztos, hogy A, B és C-vitamin tartalma kifejezetten jótékony. Mivel immunrendszer erősítő, így csökkenti a mell, tüdő, hasnyálmirigy és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát, valamint a vércukorszintet.

spenót

Vérnyomásszabályzó hatása révén a magas vérnyomást valamelyest kordában tartja, az alacsony által okozott fáradtságérzetet is orvosolja. Antioxidáns hatása véd a szív és keringési problémákkal szemben. Antibakteriális és gombaellenes. Korábban a népi gyógyászatban is alkalmazták, gyógyító hatása miatt már évszázadokkal ezelőtt az egyik legértékesebb zöldségfélének tartották.

A spenót úgynevezett negatív kalóriás étel, amit könnyen és változatosan használhatunk fel konyhánkban, akár fogyókúra ideje alatt is.

A spenót diéta alapszabálya, hogy egy korty alkoholt sem fogyaszthatunk, de ez nem újdonság, hiszen ajánlatos minden diéta esetében így tenni. Karotin tartalma magas!

Esetleges nem jótékony hatások

Spenót barátunk oxálsavtartalma magas, így az arra érzékenyeknél elősegítheti a vese- és hólyagkő képződést. Mivel az oxálsav megköti a vasat és a kalciumot, így meggátolhatja azok felszívódását.

Kulináris élmény

Bár hazánkban a spenót főzelékformában való elkészítése a legelterjedtebb, tehetjük salátába, tejszínesen tésztára, göngyölhetjük húsokba, vagy ehetjük párolva is. Egyre inkább terjed a spenót kreatív felhasználása, így juhtúróval, sajttal spenóttáskába is tölthetjük. Fogyasszuk bátran!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.