A háziasszonyok a kisebb dinnyéket azért kedvelik, mert ezek jobban elférnek a hűtőszekrényben.
A kánikula a legjobb dinnyeárus
A görögdinnye gömb alakú, megnyúlt vagy ovális, 3-12 kiló tömegű kobaktermés. A héjának a színe zöld vagy csíkos, a húsa jellegzetesen roppanó, piros (olykor sárga), 90-92% vizet, kevés cukrot és vitamint tartalmaz. Likopin tartalma a paradicsomhoz hasonlóan magas. Tápláló értéke tehát nem nagy, de a nyári hőségben jól oltja a szomjúságot és vesetisztító hatása is ismert. A legnagyobb kereslet kánikulában jelentkezik, ha azonban az időjárás hűvösre, esősre fordul, akkor hatalmas dinnyehegyek halmozódnak fel.
Lenyeljem vagy kiköpjem a dinnye magot?
Megkülönböztetett figyelmet igényel a dinnyemag problémája! A görögdinnye húsában ugyanis sok, apró, fekete mag lakozik, ami az étkezési asztalnál gondot okozhat: kiszedjük a magot villánkkal a húsból, vagy vegyük a szánkba a falatot és köpjük ki a magot? Hova, és hogyan történjék ez? Vagy nyeljük le a dinnye húsát a magokkal együtt? Nehéz döntés, azonban ez adta feladatul a nemesítőknek, hogy állítsanak elő kevés magot termő, sőt mag nélküli görögdinnye-fajtákat. Ez sikerült is, és manapság már kapható magvatlan dinnye – természetesen jóval magasabb áron, mint a magvas. No, de hogyan szaporítják azt a görögdinnyét, amelynek nincs magja? Hiszen a dinnyepalánta magból sarjad ki! Igen, ezek a triploid kromoszómaszámú hibridek csak bonyolult keresztezéses eljárással állíthatók elő és magvatlan tulajdonságuk nem öröklődik.
A dinnyeválasztás titka
A fogyasztók nagy gondja, hogy miként ismerhetik fel a zamatos, érett görögdinnyét. Ennek a legfontosabb ismérvei a következők: az érett dinnye héja sötét és fényes, ha oldalról megütögetjük, akkor kongó hangot ad és rezeg, akár egy harang!
A növény indájának a végén levő kapaszkodó kacs leszáradt és a hajtáson levő serteszőrök is elszáradtak. A dinnye színe egyenletes zöld, csupán a földön fekvő, hasi része sárga. Csak az optimálisan érett dinnyét érdemes megvásárolni, mert nem utóérő gyümölcs, a korán leszedett dinnye íztelen, kesernyés, a későn szedett pedig kásás, ikrás, fáradt ízű. Késő bánat, de otthon – mielőtt a vendégeknek feltálalnák – meg lehet lékelni a dinnyét hogy előre megkóstolhassuk.
Újabb szuper infografikát kaptunk az Út a kerthez lelkes kertészeitől, melyben most a dinnyeválasztás rejtelmeibe avat be minket.
Hogyan válasszuk ki a legédesebb dinnyét?
- Az első három lépés: Nézd meg az alakját, a színét, majd emeld meg

- Válaszd a nehezebb dinnyét!
- Keresd a sárga foltot.
- Nézd meg a farkát
- Kopogtasd!

Jó étvágyat!
Forrás: edenkert.hu