A hónap gyógynövénye a mezei katáng 2017-04-05 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A Mezei katáng (Cichorium intybus) esetében gyógyhatása a virágnak, a levélnek és a gyökérnek is egyaránt van. A gyökér igen sok inulint tartalmaz, emiatt hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet és a izzadást, valamint csökkenti a nagymértékű vizeletürítést. Ez az oka, hogy a cukorbetegek által jól ismert Diabess-Györgytea egyik alkotóeleme. Reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is használjuk a teáját. A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme. Kisebb méretű epekő oldására is alkalmas lehet. Felhasználása belsőleg Gyógyteát 2-3 perces főzéssel készítünk belőle. A máj és az epehólyag működésének elősegítésére kúraszerűen alkalmazzuk. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze teát belőle. A második héten minden másnap, a harmadik héten háromnaponként igyunk belőle reggel egy csésze teát. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni. Vízhajtásra reggel kell egy csésze teát meginni két-három napig. A lép tisztítására egy héten két alkalommal igyanak meg egy-egy csésze teát a nap bármely szakában. Étvágygerjesztésre napi két csésze teát javaslok, reggel és délben étkezés előtt. Fogyasztó teának egy rész mezei katáng, egy rész veronika, és egy fél rész fehér árvacsalán (virág, levél) keverékét javaslom. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzük, pótoljuk az elfőtt vizet, és minden étkezés előtt egy decit megiszunk belőle. Minden nap kell inni, korlátlan ideig fogyasztható. Epekő oldásnál óvatosan járjanak el, mert ha elindul a nagyobb epekő, azonnali műtétre van szükség. Napi fél adaggal kezdjék (csapott teáskanál teafű, 2,5 dl vízben főzni 2-3 percig, leszűrni, langyosan inni, különben igen keserű) egy hétig. Ha érzik, hogy jó, akkor igyanak teljes adagot (ugyanez csapott evőkanál teafűvel). Ha érzik, hogy igen-igen jó, akkor emelhetik napi 2, max. 3 csészére az adagot. Reggel igyák éhgyomorra az egyiket, főétkezés után a másikat. Vigyázni kell az étkezéssel is: zsírban szegény ételek, napi 2 evőkanál lenmag megrágva, sok folyadékkal, nyers torma, céklalé, boróka bogyó/lekvár, szója. Tilos: nehezen emészthető ételek (bab, borsó) alkohol, kávé, erős fűszerek. Hashajtó szirup: félliternyi nyers levet préselünk friss növényből, hozzáadunk fél kg cukrot. Forralás nélkül melegítjük lassú tűzön, míg szirup sűrűségűre nem válik. Napi 2-4 teáskanállal iszunk belőle reggel éhgyomorra. Gyermekeknek is adható. A mezei katáng Eurázsiában, a Mediterráneumban honos, hazánkban gyakorielőfordulású évelő növény. A fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Függőleges rövid gyöktörzse orsógyökérben folytatódik. Elágazó szára 50-150 cm magas. Tőlevelei kacúrosak, öblösen hasogatottak, olykor majdnem ép szélűek. Szárlevelei tojásdadok vagy lándzsásak, alapi részükön gyakran szélesedők. A virágok egyenként vagy kettesével nyílnak, a felső levelek hónaljából fejlődnek, színük kék, ritkábban fehér vagy rózsaszínű. A növény tejnedvet tartalmaz. Egyik kultúrváltozatát (cultivar. sativum) gyökeréért termesztik, a pótkávé nyersanyagát adja. A levélcikória (cultivar. sativum) és az endivia (Cichorium endivia L.) salátaként termesztett növény. Forrás: http://gyorgytea.hu/