A LED-ek térhódítása az otthoni világításban

Bár a világító dióda feltalálása óta már több mint 50 év is eltelt, csak napjainkban kezdődött széleskörű alkalmazásuk az általános világításban.

Az elmúlt időszakban tapasztalható folyamatos fejlesztések során a LED-ek teljesítménye és fényük minősége olyan mértékben javult, hogy manapság már az otthoni világításban is komoly alternatívát jelentenek a korábbi, energiafaló technológiákhoz képest. Míg a LED-es fényforrások már gyakorlatilag minden szakkereskedésben megjelentek és számtalan háztartásban felbukkannak, addig a LED alapú otthoni lámpatestek még inkább újdonságnak számítanak. Pedig hosszú távon ez jelenti a valós alternatívát a jelenlegi világítási megoldásokhoz képest.

 led1

Miben rejlik a LED-ek igazi újdonsága?

 

Szemben minden korábbi technológiával, a LED-ek elsősorban apró méretük, hosszú élettartamuk, kapcsolással, rázkódással szembeni fizikai ellenálló képességük miatt nyitottak új dimenziókat a világítástechnikában. Energiamegtakarításuk az izzólámpához viszonyítva ugyan azonos a kompakt fénycsövekével, vagyis az energiatakarékos lámpákkal, de fenti tulajdonságaiknak és annak köszönhetően, hogy bármilyen formájú, méretű, fényhatású lámpatest kialakítható segítségükkel, térhódításuk a világításban megállíthatatlan.

Becslések szerint a mostani 10% körüli penetrációval szemben az elkövetkezendő 5 éven belül a mesterséges világítás 75%-át LED-ek fogják szolgáltatni, mind lakossági, mind professzionális területen. Manapság egyre több iroda és ipari épület tér át LED-ekre, új installációs útvilágításban pedig szinte már csak LED-eket alkalmaznak. Ez a tendencia elérte a háztartásokat is. Felmérések szerint az európai régióban az otthoni világítás lassú ütemben, évente 1,5%-kal nő, szemben a LED-es lámpatestek 20%-os növekedési ütemével. Ezen belül is kimagaslóan nagy az igény a kifejezetten dizájn lámpatestek iránt.

A LED, mint az enteriőr része

A megfelelő mennyiségű és minőségű fény mellett a lámpatestek egyben lakberendezési elemként is funkcionálnak az otthoni világításban, hiszen a jó világítás hangsúlyozza a tér formáit, funkcióit, hangulatot teremt, javítja közérzetünket illetve segít kifejezni egyéni stílusunkat.

A LED lámpatestek kiválóan támogatják ezeket a funkciókat. A számtalan méretben, stílusban, gyakran meghökkentően új formában kreált világítótestek aláhúzzák az enteriőr stílusát, karcsú, esztétikus megjelenésükkel belesimulnak a térbe anélkül, hogy jelenlétük feltűnő vagy zavaró lenne. Szemben a klasszikus lámpatestekkel, melyeknél egy szürke vagy fehér műanyag (rosszabb esetben fekete bakelit) foglalatba csavart villanykörtét igyekszünk burákkal, ernyőkkel kitakarni illetve a fényt terelni, szórni, addig a LED lámpatestekben maga a fényforrás gyakran egyátalán nem látható, a fény mégis homogén módon deríti a megvilágítandó felületeket.

 led2

A jövő a LED lámpatesteké?

 

A manapság használt otthoni lámpatesteket a körkörösen sugárzó, apró, ámde igen forró izzólámpákra vagy halogén izzókra tervezték. A LED diódák fénye egy erősen koncentrált fény, így azt különböző optikákkal kell terelni ahhoz, hogy minden irányba sugározza fényét.

Praktikus a LED fényforrásokat olyan lámpatestekben alkalmazni, ahol gyakran kapcsoljuk a fényt, így a mosdóban, vagy az előszobában, hiszen ezek – szemben az energiatakarékos lámpákkal – azonnal teljes fénnyel világítanak és nem érzékenyek a kapcsolgatásra. Olyan helyeken, ahol fontos az infra- és UV-mentes fény (pl. festmények, textíliák, hőre érzékeny anyagok megvilágítása) vagy ahol a külső hőmérséklet alacsony (pl. kerti világítás, főleg a téli, sötét időszakban) szintén jó megoldást nyújt a LED világítás. Ahol még vitathatatlanul létjogosultságuk van a LED fényforrásoknak, az a kiemelő világítás, a halogén szpotlámpák kiváltásával. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a halogének fénye a legmagasabb minőségű. Csillogó, kristálytiszta fehér fényüket és hű színvisszaadásukat csak a legjobb minőségű LED-ek képesek visszaadni.

A jövő most történik!

A LED-es lámpatestek digitális tulajdonságuk révén címezhetők, hálózatokon vagy wifi rendszereken keresztül szabályozhatók. Ezen tulajdonságokat kihasználva született a Philips Hue lámpa, mely okostelefonról vagy táblagépről egy felhasználóbarát, egyszerű alkalmazás révén szabályozható. A magas minőségű, energiatakarékos LED termék új dimenziókat nyit a fehér fény és bármely más árnyalat kikeverésében, azaz minden hangulathoz, napszakhoz, időjáráshoz, alkalomhoz vagy tevékenységhez a meglévő világítási rendszerünk fényét, színét, fényerejét hozzáigazíthatjuk.

Emellett a Philips Hue el tudja menteni a kedvenc világítási beállításainkat, amiket egy pillanat alatt előhívhatunk, ha előzetesen elmentettünk. Telefonunkról bármelyik kedvenc fényképünket át tudjuk alakítani egy színpalettává, amivel életre kelthetjük az emlékeket, hiszen a Hue lámpák gombnyomásra visszaadják a fényképen látható színeket. Telített színükkel kiemelik a szoba színeit és vidám hangulatot keltenek akár a házibulikhoz is. A fény akár a zene ütemére is változhat, a megfelelő programozással. Előre beállítva ébresztőlámpaként funkcionál, a harsány ébresztőóra helyett a felkelő napot imitálva erősödő, fehéredő fényével gyengéden ébreszt. Este a naplementét imitálva fokozatosan tompuló, melegedő fénye segít álomba ringatni. Geofencing funkciójának köszönhetően felkapcsolja otthon a lámpákat, ha közeledünk otthonunkhoz.

A Hue lámpa ezen kívül ügyes programozással számtalan egyéb funkciója is elérhető, színváltó funkciója segíthet például a kommunikációban hallássérültekkel vagy gyermekekkel piros villanással jelezve, ha valaki csengetett vagy ideje elkezdeni a házi feladatot, vagy épp lefekvéshez készülődni. Az egyéni programozási lehetősége mellett a Philips Hue előre programozott alkalmazásokat is nyújt, úgynevezett ’LightRecipes’-eket, amik kutatásokkal igazoltan kedvező biológiai hatással vannak a testre. Ezek a fényhatások az optimális erősségre és árnyalatra állítják a lámpákat attól függően, hogy pihenni, olvasni, koncentrálni szeretnénk vagy épp feltöltődésre, energiára van szükségünk, például munkához, tanuláshoz.

A közeljövőben a Hue lámpák mellett olyan komplett lámpatest sorozat is megjelenik, mely modern formatervezésben ötvözi a kapcsolt világítás lehetőségeit, akár PoE (Power over Ethernet) megoldásban, amikor a kis teljesítményű lámpa az áramot az Internet hálózatról veszi.

Forrás: