Varázsolj álomkertet magadnak!

Hamarosan itt a tavasz, így nincs más hátra, hogy megtervezzük kertünket, vagy átgondoljuk az eddigi felállást. A kert nemcsak a családi házasok kiváltsága, egy kis erkélyen is édent tudsz varázsolni magadnak.

Óvva intünk, hogy bemenj egy kertészetbe elképzelés nélkül, és összevásárolj mindent, ami a kezed ügyébe akad. A kerttervezés során rengeteg tényezőt kell figyelembe venned, de a képlet korántsem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Rajzold le egy papírra, hogy milyen formájú a kerted, mely részei fürdenek napfényben, hol közlekedsz.

Ezután vesd papírra a virágágyások, fűszerkerted, veteményesed helyét. Az arányok nagyon fontosak, de a színharmónia sem utolsó szempont. Ne felejtsd el a felhasználandó eszközök listáját sem, hiszen ezek nélkül félkarú óriások vagyunk.

kert

A kert adottságainak felmérése a legelső és a legfontosabb tényező. Mérd le, hogy mekkora területet szeretnél növényekkel benépesíteni, mely területeket díszítesz kővel, hol vannak a kis ösvények, hol legyen a pihenőhely vagy a játszó rész a gyermekeknek. A terek kialakításánál figyelembe kell venned a gyep felületét is, hiszen ehhez kell igazítanod a virágágyásokat, a veteményesed. Nagyon fontos, hogy ne ess túlzásokba, az arányokra nagyon figyelj.

A növényültetési tervvel elkerülheted, hogy a későbbiekben dzsungellé váljon a kerted, vagy éppen ellenkezőleg: alig pár szál virág árválkodjon imitt-amott. Fontos a jó növényismeret és a megfelelő párosítás is. Akkor szép egy kert, ha tavasztól őszig virítanak benne a virágok. A kert megfelelő vízellátást is igényel.

Ha nagy kerted van, érdemes elgondolkodnod az automata öntözőrendszer kialakításán, így mindig kapnak inni zöld barátaid. A kerttervezés tehát az igények papírra vetésével indul és a költségvetéssel zárul. Ha ezekkel megvagy, akkor nincs más hátra, mint irány a legközelebbi kertészet.

Forrás: