Sablonozás 1. rész

A sablonozás egy manapság divatos díszítési technika, amit saját kezűleg is könnyen elvégezhetünk. Nemcsak falat, hanem fa- és egyéb felületet (pl. bútorokat, postaládát) is díszíthetünk így a teljes összhang érdekében. 3 részben mutatom meg, hogyan kell ezt csinálni!

A fal előkészítése és a tervezés után jön a munka legizgalmasabb része. Először ki kell mérni a minta helyét (az egyedülálló minta pontosan középre kerüljön, ismétlődő minták pedig egyenlő távolságban fussanak). A mérőszalagon kívül használhatunk vízmértéket és függőónt is a tökéletes vízszintes és függőleges vonalak meghúzásához.

A festéshez kapható speciális sablonozó ecset, de próbálkozhatunk szivaccsal is. A nagy méretű mintákat különböző méretű ecsetekkel is kitölthetjük.

festék

A lényeg az, hogy kevés festéket használjunk egyszerre, nehogy megfolyjon! Végezzünk próbafestést egy kartonon, hogy begyakoroljuk a megfelelő mozdulatokat. Könnyed nyomkodó mozdulatokkal (tupfolás) dolgozzunk!

Ezerféle sablon

A sablonozás végtelen lehetőséget nyújt számunkra sokféle formája, elhelyezése és kidolgozási technikája miatt. Sablonnal díszíthetünk egy teljes falat vagy csak a szegélyeket. Készíthetünk egy nagy képet (pl. gyerekszobába) vagy visszatérő motívumokat. De dekorálhatunk néhány véletlenszerűen elhelyezett mintával is.

Forrás: