Méregtelenítés és fogyás egyben 2014-02-24 Babaváró, Iskolatáska Megosztás: Tweet Méregtelenítés és kevesebb kalória-bevitel: ezek az alapjai a leves-és turmixdiétáknak, amelyek alkalmazásával egészségünket is megőrizhetjük. A főzelékek szintén ehhez járulnak hozzá: hogy hogyan, arról Bajor Zsuzsanna dietetikus szakértő osztotta meg tapasztalatait. Az ízletes, sokféle zöldségből elkészíthető levesek ma egyre népszerűbbek –már önálló „levesező” éttermek is elszaporodtak a városokban, így nem csoda, ha egyre többen választják a diétának ezt a formáját. Egy másik kedvelt és tápláló finomság a zöldség- vagy gyümölcsturmix, amely cukor nélküli, zsírszegény változatban, szintén nagyban hozzájárul a diéta sikeréhez. A főzelékek pedig örök kedvencek és egy kiegyensúlyozott étrend megkerülhetetlen részei: magas élelmi rosttartalmuk és változatos elkészítésük miatt fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk őket. Bajor Zsuzsanna, dietetikus, az Ízek és érzések magazin szakértője a fent említett ételek, ételcsoportok előnyeiről beszélt. „Méregtelenítés és kalória-bevitel csökkentés! Ilyen célokkal indulunk neki egy leves/turmix diétának. Ez kiváló tehermentesítő lehetőség az emésztőrendszerünk számára, úgy, hogy közben tápanyagokban dús és egészséges, melegítő vagy akár frissítő ételt fogyasztunk. Másik közkedvelt ételcsoport a főzelékek, melyekre szintén jellemző, hogy táplálóak és könnyűek. Étrendünkbe legalább hetente egyszer érdemes beiktatni fogyasztásukat, persze elkészítésüknél odafigyelve az egészséges előírásokra (pl. liszt és tejtermék helyett sűrítsünk burgonyával vagy növényi tejszínnel, de választhatjuk a saját anyaggal való sűrítést is”) – mondta el a dietetikus. „A levesek valamint a zöldségturmixok és smoothie-k azért olyan népszerűnek, mivel táplálóak, szervezetünkben könnyen hasznosulnak és magas rosttartalmuknak köszönhetően képesek hosszabb időre is éhségérzetünket csillapítani. Kalóriatartalmuk nem számottevő, valamint magas folyadéktartalmukkal hozzájárulnak a napi ajánlott folyadékszükséglet biztosításához. Bármelyik ételt is válasszuk ezek közül, a hozzájuk választható zöldségek száma és kínálata bőséges: borsóból, babból, csicseriborsóból, sárgarépából, lencséből is elkészíthetőek. A tavasz beköszöntéig ezeket a hozzávalókat konzerv-és üveges változatban beszerezni a legegyszerűbb. A Bonduelle kínálatában minden megtalálható, amiből ízletes zöldségturmixot vagy tápláló levest, főzeléket lehet készíteni” – tanácsolta a szakember. Jó tanácsok a Bonduelle-től zöldségturmix elkészítéséhez: A zöldségturmixhoz valamilyen gyümölcsöt is adjunk hozzá (pl.almát, körtét), így teljesebb ízt kapunk! Az italok dúsítására használjunk ásványvizet, natúr joghurtot, mandula- vagy szójaitalt! Jó tanácsok a Bonduelle-től főzelékek elkészítéséhez: Ha a főzelékdiéta mellett döntünk, akkor számoljunk azzal is, hogy ez felér egy méregtelenítő kúrával: a zöldséges ételek ugyanis megszabadítanak a lerakódott salakanyagoktól, segítenek a könnyebb emésztésben. Csináljunk lengyeles főzeléket! De mi is az pontosan? Sűrítés nélkül készül, az alapanyagot sós vízben vagy gőzben megfőzzük, leszűrjük, tálra halmozzuk és megszórjuk vajon pirított zsemlemorzsával. A vajat helyettesíthetjük margarinnal. A diétás étkezéshez javasolt ez a fajta elkészítés. Jó tanácsok a Bonduelle-től leves készítéséhez: Átlagos levesfogyasztás esetén 250-400 ml mennyiséget, összetett levesekből –például Újházy tyúkhúsleves, Jókai bableves – 500 ml-t, míg erő-, krém és gyümölcslevesekből 200-250 ml-t szokás tálalni – tanácsolja az Országos Egészségfejlesztési Intézet. Tanulmányok bizonyítják, ha az ebédet egy tál levessel kezdjük, utána húsz százalékkal kevesebbet eszünk a főételből. Forrás: