Türelem, építési engedélyt terem

Akkor kezdjük el felhúzni a házat, ha megvan a jogerős és végrehajtható építési engedély, amelyhez elengedhetetlen az építészeti-műszaki tervdokumentáció, amit csak az Építész Kamara tagja készíthet el.

Az építészmérnök mellé egyéb szakemberek, társtervezők csatlakoznak, így pl. aki az utat meg a tűztávolságot tervezi, aztán szükség van statikus tervezőre, épületgépészre, fontos az energiatakarékossági dokumentum (energiafogyasztás évente), néha még környezetvédelmi szakmérnök sem árt.

Hogy biztosak legyünk a dolgunkban, először elvi építési engedélyért is folyamodhatunk. Ez egy évig érvényes, és nem lehet elutasítani. Egyébként le kell írni, hogyan közelíthető meg a telek közterületről, hogyan oldják meg a szennyvíz, csapadékvíz elvezetését, a hulladékelszállítás mi módon realizálódik, aztán jön az építmények közti legkisebb távolság, a kerítés ügye, a tűztávolság, az elő-, oldal- és hátsó kertek kialakítása.

épít

Az építési engedély iránti kérelmünket a területileg illetékes építésügyi hatósághoz kell beadnunk, aztán a bizottság helyszíni szemlét tart. De ne reménykedjünk, ülni fognak rajta a határidőig, azaz 60 napig, kávézgatnak, ebédelnek, sziesztáznak. Nem ajánlatos ugrálni, hogy siessünk már, kérem szépen, ketyeg az idő meg a pénz, amit becsületes munkával kuporgattunk, mert nem hatja meg őket. Legjobb csendben maradni, mert még hatástanulmányt is kérnek, aztán lehet perkálni, amúgy is belekötnének mindenbe.

Amúgy ezek a települési hatóságok jó viszonyban vannak egymással, és ha már összejönnek, dolgoznak is. Az egyik megtervezi a házat, persze mégse bírálhatja el hivatalból, összeférhetetlenség is létezik a világon, hanem a szomszéd cimbora megcsinálja, és vice versa. Így aztán felgyorsul az ügymenet. Mármint nekik.

Nagyobb építkezéseknél szoktak packázni az ügyfelekkel, a merev hozzáállás persze már régi nóta, emellett „természetesen” folyamatos hiánypótlásra is szükség van. A határidőket mindig megtartják, a projektcégek ezen ügyek intézésére már külön munkatársat foglalkoztatnak. Na, az ő idegeit sem irigylem!

Forrás: