Milyen étrend javasolható székrekedés és aranyér esetén? 2015-07-25 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Sokak gondja a székrekedés, mely bizony megronthatja hétköznapjainkat… különösen igaz lehet akkor, ha aranyérprobléma is társul hozzá. Akár úgy, hogy már fennáll az aranyér, és még nagyobb kínokat áll ki a beteg, akár úgy, hogy maga a székrekedés, az erőlködés miatt alakul ki a mindennapokat megkeserítő aranyérbetegség… Lássuk, milyen megoldásokat kínál az étrend! Székrekedés akkor is kialakulhat, ha nem áll mögötte konkrét betegség, szervi elváltozás. Elegendő lehet a helytelen életmód: kevés mozgás, székelési inger elnyomása, helytelen táplálkozás, tehát kevés diétás rost, kevés zöldség- és gyümölcsféle az étrendben, kevés folyadék fogyasztása. A székrekedés típusai: • Görcsös, spasztikus típus: a bélfal fájdalmas, görcsös összehúzódása miatt • Bélrenyheség, bélatónia: a belek lassabb mozgása okozza Érdekesség, hogy ez a két forma együtt is jelen lehet. Milyen étrend javasolható székrekedés esetén? Görcsök esetén: Salakképző étrend, finom rostokban gazdag, zöldség-főzelék-gyümölcs, kímélő fűszerezéssel, könnyű-vegyes diéta. Mi adható még ehhez, és mi hat: cukrozott készítmények, méz, tej (laktóz), természetes gyümölcssavak (alma, szőlő), savanyított tejtermékek, margarin, paradicsom és banán Bélrenyheségben: Lényeg a diétás rostban való gazdagság. A salakanyagok mennyiségét kell növelni, ez segíti elő a bélmozgást. Naponta fogyasztandó aprógyümölcs (málna, eper, szamóca…) zöldségek is rendszeresen: zöldbab, zöldborsó, brokkoli, spárga, káposztafélék, karfiol, sárgarépa, gomba…) Gabonafélék: teljes kiőrlésű lisztek és ebből készült termékek, durumtészta, korpafélék, zabpehely, lenmag, szezámmag. A bélmozgás már egy kisebb változtatástól is javulhat, pl. görcsök esetén egy almakúra, vagy bélrenyheség esetén az aprómagvas gyümölcsök beiktatása. Lássunk néhány konkrét étrendi javaslatot is! • Reggelik, kisétkezések Világos tea, tej, tejeskávé, aludttej, joghurt, kefir, búzakorpával, zabkorpával. Natúr gyümölcslevek, gyümölcsszörpök, tejes gyümölcsturmixok. Félkemény és lágy sajtok, krémsajt, túró, tejföl, körözött, majonézes/tartáros saláták. Felvágottak. Barna kenyér, rozs-, korpás- v. kukoricás kenyér. • Levesek, főzelékek, köretek Bármelyik alapanyagból, akár zöldség, akár gyümölcs. Főzelék rántással, habarással, párolással, besamel mártással. Bélrenyheség estén hüvelyesek: lencse, sárgaborsó, szárazbab. • Saláták Fejes saláta, céklasaláta, uborkasaláta, vegyeszöldség-saláta hagyományos módon, vagy kefires-majonézes-tartáros alapban. • Húsételek Lényegében bármilyen húsból bármelyik húsétel, ami betartandó, hogy sovány húst kell használni, a szárnyasok bőrét eltávolítani készítés előtt. • Édességek és tészták Piskótafélék ízesítéssel és töltve (lekvár, gyümölcs, vaníliakrém). Palacsinták, rétesek, fagylaltok, főleg a gyümölcsös verziókban. Legyen minél több a friss, asztali gyümölcs. Két mintaétrend görcsök, ill. bélrenyheség esetén Görcsös székrekedés • Éhgyomorra: 1 pohár joghurt • Reggeli: csipkebogyó tea, pulykafelvágott, sajt, félbarna kenyér, vaj, paradicsom • Tízórai: banán, szénsavmentes ásványvíz • Ebéd: paradicsomleves, rakott zöldbab, alma • Uzsonna: őszibarackos túrókrém, ásványvíz • Vacsora: lágytojás, Graham kenyér, metélőhagyma, tea Bélrenyheség • Éhgyomorra: 1 pohár kefir, benne 1 kk zabkorpa • Reggeli: tejeskávé, párizsi, sajt, margarin, zöldpaprika, paradicsom, korpás kenyér • Tízórai: málna turmix, korpovit keksz • Ebéd: zöldségleves, sült pulykamell, zöldborsó főzelék, Hunyadi ásványvíz • Uzsonna: ribizli dzsemmel töltött piskóta, gyümölcslé • Vacsora: 1 pohár kefir, kenőmájas, paprika, paradicsom, rozskenyér. Dr. Székely Gábor – Egészségkalauz Forrás: