Süssünk német kalácsot! 2013-12-27 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Aranybarna, meleg és omlós kalács – a legjobb vendégváró az ünnepekre. Német karácsonyi kalács (Stollen) Hozzávalók – 55 dg teljes kiőrlésű búzaliszt – 20 dkg vaj – 15 dkg méz – 4 dkg élesztő – 2,5 dl tej – 1-2 db tojás – citrom reszelt héja – késhegynyi szerecsen dió, őrölt szegfűszeg és kardamon – 10 dkg mandula – 10 dkg mazsola – (20 dkg marzipán) Elkészítés A lisztet egy tálba öntjük, és öklünkkel a közepébe mélyedést nyomunk. A mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejjel elkeverjük, és megvárjuk, míg felfut. A többi összetevőt a liszthez öntjük, és mindezt jól megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel. A megkelt tésztából vastag hurkát sodrunk, kivajazott tepsire helyezzük, és letakarjuk. (Németország egyes helyein a stollen közepébe marcipánrudat tesznek. Ehhez használhatunk biomarcipánt.) Miután megkelt tojássárgájával megkenegetjük, és előmelegített sütőben 180°C-on, 50-60 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácsra teszzük kihűlni. Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket! Forrás: