E-ből ne túl sokat

Ha nyakra-főre szedjük az E-vitamint, többet árthatunk vele, mint amennyi hasznát látjuk, figyelmeztet egy új tanulmány.

A Tel Avivi Egyetem kutatói több mint 300 000 amerikai, európai és izraeli lakos adatainak elemzése alapján jutottak erre a következtetésre. Eredményeik a vezető kardiológiai folyóirat, az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology legutóbbi számában jelentek meg.

A korábbi tanulmányokhoz képest egy meglehetősen eltérő megközelítést alkalmaztak, hogy végleges következtetést vonjanak le az E-vitaminnal kapcsolatban. Az eddigi publikációk eredményeinek együttes elemzése felfedte, hogy azok, akik nem szedtek E-vitamin-kiegészítést, jobb életminőséggel korrigált életév-nyereséget mutattak. Ez egy standard paraméter, mellyel az orvosi beavatkozások hatásait mérik fel.3547“Annyi ellentmondásos jelentés született már az E-vitaminról, és a különböző betegségekre gyakorolt hatásáról – különösen, ami a szívbetegségeket illeti -, hogy szerettük volna tisztázni a kérdést.? ? mondta Dov Lichtenberg professzor, az egyetem orvosi karáról. “Új tanulmányunk kimutatta, hogy néhány ember számára káros lehet a kezelés, másoknak viszont előnyös. Most próbáljuk beazonosítani azokat a csoportokat, akikre a legjobb hatással van az E-vitamin.? ? tette hozzá Dr. Ilya Pinchuk, társkutató.

“A legfőbb felfedezésünket az adta, hogy az életminőséggel korrigált életév-nyereség (QALY) 0,3?del kevesebb lett az E-vitamint szedő emberek esetében, mint azoknál, akik nem kaptak kezelést. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki, aki E-vitamint szed, csaknem 4 hónappal rövidebb ideig él majd, hanem azt, hogy az életminőséggel korrigált életév-nyereség alacsonyabb az E-vitamin kiegészítőket szedők esetében. Ez pedig fontos dolgot árul el.?

Forrás: