Szentgyörgyi Romeo táplálkozási tanácsai

Szentgyörgyi Romeo Világbajnok Fitness sportoló mesél nekünk a tápanyagokról és azok szerepéről az életünkben. Miért fontosak a szénhidrátok, a fehérjék, zsírok, és az ásványi anyagok, stb.

A tápanyagokat két csoportra oszthatjuk:
– energiát hordozó tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok)
– energiát nem hordozó tápanyagok (ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, víz, rostok).

Mindkét csoport az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, bármelyik hiánya vagy csökkent jelenléte veszélyeztetheti egészségünket.
Kiemelten fontos tehát, hogy a táplálkozásunk változatos legyen. A koplalás, bizonyos típusú élelmiszerek teljes megvonása nem vezet jóra.

A szénhidrátok a szervezet gyorsan mozgósítható energiaforrásai. Rövid ideig tartó és intenzív izommunka könnyebben végezhető el, ha megfelelő mennyiségű szénhidrát áll rendelkezésre, ugyanis a szénhidrátból jobb hatásfokkal nyerhető energia, mint a zsírokból.
A szénhidrátok általában olcsóbb, nagy élvezeti értékű energiaforrások.
A szénhidrátmentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só és víz háztartás felborulásához vezet.
5525A felnőttek energiaszükségletének 50-60%-át (350 g / nap) célszerű szénhidráttal fedezni, de a cukorfogyasztás ne haladja meg az összenergia 10%-át.

Az élelmi rostok a komplex szénhidrátok emészthetetlen része, a sejtfala. A rostok nem szolgáltatnak energiát, de fontos szerepük van az emésztési folyamatokban és a cukrok véráramban történő egyenletes elosztásában.

A rosttartalmú ételek jóllakottság érzést keltenek, így csökkentik az étvágyat.
Kutatások szerint a rost dús étrendet fogyasztók között kevesebb a szív és érrendszeri megbetegedés, a végbélrák és a cukorbetegség. Ezek az anyagok a gyomor és a bélrendszer természetes tisztítószerei.
A rosttartalmú ételeket nagy mennyiségű folyadékkal és kiegészítő ásványi anyagok szedésével ajánlott.

Forrás: