5 takarékos tipp, és nincs többé kidobott étel!

Egyes felmérések szerint, az európai háztartások szemetének csaknem 80 százaléka élelmiszer! Borzasztó adat ha belegondolunk abba, hogy sokan éheznek.

Pár takarékos tipp a pocsékolás megelőzésére

Nem mindig éri meg akciós terméket vásárolni – csak akkor, ha nyitva tartod a szemed és használod az eszed! Vizsgáld meg alaposan a kedvező áron kínált portékákat, és csak akkor tedd a kosaradba, ha minden szempontból megfelel az elvárásaidnak!

olasz-konyha-1

Foto:123rf.com

Otthon is bevethetsz néhány praktikát, hogy megállítsd a pazarlást: nem mindegy például, hogy hogyan pakolsz a hűtőbe, és az sem, hogy mennyire vagy kreatív a fakanálforgatás közben. Elég egy csipetnyi rafinéria és máris ezreket takaríthatsz meg, rövid időn belül!

1. Mielőtt vásárolni mész, írj listát, és ragaszkodj ahhoz, hogy csak azt vedd meg, ami azon szerepel! Természetesen, ha csak a boltban jut eszedbe, hogy kifogyott a mosogatószer, akkor tedd be a kosaradba, de ha egy doboz akciós bonbon próbál elcsábítani, akkor légy erős! A szükségtelenül vásárolt dolgok nagyon sokszor végzik a kukában, ezért fontos, hogy céltudatosan haladj a boltok polcai között!

2. Az akciós termékeket akkor is nézd meg alaposan, ha szerepelnek a bevásárlólistán! Különösen a nagyobb engedményeknél légy résen: van, hogy azért szállítják le jelentősen az árat, mert nagyon közeli a lejárati idő. Ezeket a termékeket csak akkor érdemes megvenned, ha tudod, hogy az adott határidőn belül elfogyasztjátok. Ha nem, akkor mehet ez is a szemétbe, és bár akciósan vetted, mégis kidobtad az árát az ablakon!

3. Okosan pakolj a hűtőbe! Ha több is van a fridzsiderben egy élelmiszer-típusból, például tejből, akkor azt tedd kézre esőbb helyre, amelyiknek a szavatossága hamarabb lejár! Ne bonts ki egyszerre többet belőle, legyél következetes, és az fogyjon el előbb, ami hamarabb megromlik.

Foto:123rf.com

A ránézésre csúnya (fonnyadt, foltos, megbarnult stb.) gyümölcsök sose végezzék a szemétben! Készíts belőlük turmixot (pl. a banánból), kompótot (almából, körtéből, birsalmából stb.) vagy sütit (az almáspite szezonjában, jól jön néhány “megfáradt” gyümölcs!).

4. Ha elszámítottad magad az adagokat illetően, nem kell kétségbe esni! Ami megmaradt, azt gondosan becsomagolhatod és elteheted a fagyasztóba. Nagyon jól fog jönni azokon a napokon, amikor kevés időd jut főzőcskézni, vagy több fogást kell egyszerre készíteni, és jól jön valami, ami már félig (vagy egészen) elkészült.

5. Amit nem tudsz lefagyasztani, azt tedd el másnapra, és tálald fel! “Kicselezheted” a család válogatós tagjait egy kis kreativitással, és vadiúj fogást kerekíthetsz az előző napi maradékból. Észre sem fogják venni, Te pedig triplán jól jársz: nem kell órákat állnod a tűzhely mellett, nem kell kidobni a maradékot és jó pár bókot is besöpörhetsz a finom falatokért.

A hűtőszekrények energiatakarékos üzemeltetéséről kis odafigyeléssel mi magunk is gondoskodhatunk. Lássunk néhány jó tippet, mire is gondoltunk, mikor ezt kijelentettük!

Hogyan takarítsunk meg a hűtőszekrényen?

Csak egy példa: az előző napról maradt párolt zöldséget darabold fel, fűszerezd ízlés szerint! Süss néhány palacsintát (cukor nélkül!) és töltsd meg zöldséggel! Hajtogasd háromszögbe, szórj a tetejére egy kis reszelt sajtot és told be a sütőbe!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php