Immunrendszerünk segíti a rákot

A zebrahal daganat-növekedésének megfigyelése segített a tudósoknak megérteni, hogyan játsszák ki az immunrendszert a tumorsejtek és árasztják el a szervezetet.

A University of Bristol kutatói különböző színű fluoreszkáló anyagokkal jelölték meg az immun- illetve tumoros sejteket, majd megfigyelték azok viselkedését és egymáshoz való kapcsolódását. A cél, hogy új terápiás lehetőséget teremtve leküzdhessék a korai stádiumú tumorokat. A tumoros sejtek lassabban szaporodnak, amíg nem találkoznak fehérvérsejtekkel.

Úgy tűnik, hogy a fehérvérsejteknek segítik a betegség terjedését, valószínűleg, valamilyen növekedési jellel látják el a tumorsejteket. A jelzésben a hidrogén-peroxid az egyik fő molekula, melyet hétköznapokon fertőtlenítésre használunk, de anyagcsere folyamatokban is keletkezik.

?A tumoros sejtek már igen korán nemcsak elkerülik az immunrendszer puszító hatását, hanem szinte megkeresik azt, mert az azonnali immunválasz segíti és fokozza a rákos sejtek növekedését.” – magyarázza Paul Martin, aki a University of Bristol’s Schools of Biochemistry and Physiology & Pharmacology sejtbiológia professzora.

A kutatás során emberi bőr pigmentsejtek (melanocyták) úgynevezett HRAS onkogénjét, azaz daganatkeltő génszakaszát ültették be kis zebrahalakba. Azért ez a halat választották, mert molekulásis és sejtszinten az emlősökhöz hasonlatosak a tumorképző folyamataik, ráadásul, mivel majdnem teljesen átlátszóak, könnyű bennük a sejtek mozgását és növekedését követni.

Az embrió növekedése során a HRAS hatására néhány sejt tumorosan elfajult. A sejtek aktívan vonzották az azonnali immunválasz sejtjeit. Hasonló eredményre jutottak, ha a HRAS-t különböző mirigyek sejtjeikbe ültették, illetve, ha másik onkogént, például a SRC-t vizsgálták.15016A kutatók azt is felfedezték, hogy a rákos sejtek hidrogén-peroxidot is termeltek, ennek szintje magasabb a rákos sejtek környezetében. Az immunsejtek bekebelezik a rákos sejteket, hogy elpusztítsák őket. Egyes sejtek plazmája összekapaszkodik, hogy a rákos sejtekhez kösse az immunsejteket, sőt a beteg sejtek egyenesen visszahúzzák az immunsejteket, ha elhagyni készülnek a területet.

Hogy az immunsejtek hatását megértsék, a kutatók három különböző módon gátolták azok működését (a zebrahal élete első három napján gátolták az immunsejtek fejlődését, illetve két különböző módon gátolták a hidrogén-peroxid termelődését).

Az immunsejtek egyik esetben sem vándoroltak a rákos sejtekhez, sőt mindhárom esetben kevesebb rákos sejt keletkezett. Yi Feng kutatása kimutatta, hogyan érzékelik és kezelik az immunsejtek a rákos sejteket a betegség legkoraibb stádiumában.

A kutatók tovább vizsgálódnak, hogy megértsék, miért segítik az immunsejtek a betegség terjedését, és próbálnak megoldást találni, hogy az immunrendszer jobban felismerje és elpusztíthassa a rákot. A kutatási eredményeket bemutató tanulmány a PLoS Biology című szaklap.

Forrás: