Mit tehet a szülő, ha a gyermek kínos helyzetbe hozza?

Minden gyermekes anyuka került már olyan helyzetbe, amikor gyermeke kínosan viselkedett mások előtt. Létezik-e megoldás a magatartásbeli problémákra?

Mérai Katalin színésznő gyakorlott anyuka, aki már került gyermeke miatt arcpirító szituációba. Bölcsödéből hazajövet gyermeke hisztizni kezdett, amikor is bekövetkezett a szülők számára ismert, a biciklivel jövök, nem jövök.. vegyél fel, ne vegyél fel.. ledobom a sapkám, leveszem a cipőm” élethelyzet. Úgy véli, hogy ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni, hagyni kell, hogy a gyermek dühöngje ki magát. Hagyni kell a gyermeket, had forrja ki magát. „Én már abszolút tudok úgy létezni, hogy a gyermek közben visít” – mondja Mérai Katalin. Ő már teljesen immunissá vált a gyermeki akaratosságra, mivel tudja, hogy eljön az a pont, amikortól a gyermek már nem hisztizik tovább, sőt meg is kérdőjelezi a pici a saját hisztijének az okát.

A műsorvezetőnek, Keleti Andreának is meggyűlt már a baja gyermeke hisztijével. A közért pénztáránál elhelyezett gyermekszem-csalogató nyalánkságok miatt ő is sokszor szembesül a hisztivel. Ilyenkor praktikákhoz folyamodik, például bizonyos dolgokat, amelyeket tudja, hogy meg szeretne vásárolni és a pénztárhoz közel is megtalálhatóak, a pénztárhoz közeledve megkéri gyermekét, hogy szaladjon el azért a bizonyos termékért. A gyermek ilyenkor boldog, hogy foglalkoztatva van és anyuka számít rá, másrészt ezalatt az idő alatt lassan elhaladnak a csalogató finomságok mellett. Andrea fia, a műsorvezető véleménye szerint pontosan tudja, hogy szándékosan hisztizik és a csemete sokszor ki is mondja, hogy addig fog visítani, amíg meg nem kapja, amit akar.

Gregor Bernadett fiai különbözőek temperamentumukat tekintve, hiszen Bencével alig történt a szülőre nézve kínos szituáció, még Álmos fia bevásárláskor önállósítja magát, folyamatosan pakolja a kosárba a neki tetsző dolgokat még az anya pedig, a hisztiroham elkerülése végett csendesen fizet a pénztárnál.

A napidoktor.hu szakértője, Bujdosó Karolina pszichológus véleménye szerint az akaratosság egy bizonyos gyermeki életszakasz jellemzője. Hosszú távon hamarabb szabadul a szőlő, ha nem adja meg amit a gyermek kér, így azt ajánlja, hogy a hisztit türelemmel viselje a szülő. Néhány alkalom előfordulhat, ám egy idő után megtanulja a gyermek, hogy nincs értelme hisztizni. Főként az első gyermeknél lehet nyomasztó, ha a csemete akaratát hangosan és mások előtt szeretné kifejezni a lurkó. Ám egy idő után a szülő immunissá válik a hisztire és így könnyebben kezelheti az esetleges gyermeki kirohanásokat. A gyermekeknél egy kettős tudat lép fel hiszti idején. Pontosan tudják, hogy miért hisztiznek és mivel kiismerték szüleiket, tudják, hogy mit képesek ezzel elérni. Ilyenkor semmiképpen sem érdemes leszidni a kicsit, de minden szülő bizton megnyugodhat, mert bár kilátástalannak tűnhet néha a hisztiroham, de ezzel nem csupán ő, hanem minden kisgyermekes szülő szembenéz.

Forrás: