Bor nélkül elbutulunk?

Az idősek, akik nem hagynak fel az alkalmankénti alkoholfogyasztással, kevésbé esélyesek az elbutulásra.

A kutatók felfedezték, hogy azok a 75 év feletti nyugdíjasok, akik naponta elkortyolnak egy pohárka bort, távol tarthatják maguktól a szenilitást. Akik visszafogott mennyiségben ugyan, de isznak alkoholt, csökkentik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A mannheimi Mentális Egészség Központi Intézet csapata több mint 3 000 embert vizsgált a 75 év feletti korosztályból, akiknél nem jelentkeztek elbutulásra utaló tünetek. 18 hónappal és 3 évvel később ismét megvizsgálták őket. Az eredményeket az Age And Ageing online kiadása tette közzé.

Siegfried Weyerer professzor elmondta: ”A kezdeti 3 202 egészséges emberből a nyomon követés időtartama alatt 217-nél fejlődött ki mentális hanyatlás. Az alkoholt fogyasztók között 30 százalékkal kisebb volt a demencia, és 40 százalékkal az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata a teljesen absztinens életet élőkhöz képest. Az alkohol fajtája nem befolyásolta az eredményeket."

bor48013

"Az eredmények összességében hasonlóak a korábbi tanulmányok során tapasztaltakkal, ami arra utal, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás és a demencia kockázatának csökkenése összefügg egymással, még a 75 éven feletti idősek körében is. A tanulmányunk egyedülálló abból a szempontból, hogy hasonló eredményeket kaptunk egy nagyobb populációban, ahol az átlagéletkor 80,2 év volt, ami sokkal magasabb a korábbi vizsgálatokhoz képest.”

Dr. Harvey Finkel, a Bostoni Egyetem kórházából így kommentálta az eredményeket: „Az életkor nem a törékenységre figyelmeztető címke. Bár úgy hiszem, nem kell senkinek azért a boros pohár után nyúlnia, mert idős korba lépett, de abba sem kell hagynia csak ezért. Az idősek felelősebben italoznak, mint a fiatalok, így akár egészséges is lehet számukra a mérsékelt alkoholfogyasztás. Senkinek sem kell megtartóztatnia magát csak az életkora miatt.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.