Ha 1 nő gyereket akar

Nemrég újra megjelent Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász könyve a Cor Leonis Kiadó gondozásában. A második kiadás Scherer Péter tolmácsolásában már hangoskönyv formában is elérhető.

Dr. Csermely Gyula egy szülész apa szemszögéből mondja el könyvében, hogyan gondozta felesége terhességét és született meg apai asszisztenciával kisfia, Móric. Az egyszerre szakmai és megindítóan személyes történet megmutatja, hogy mit gondol az orvos és mit érez a páciens, közérthetően magyarázza el az orvostudományban járatlan olvasónak a modern orvoslás hajmeresztően bonyolult eljárásait, és közben baráti hangon mesél a gyereket váró család zűrös életéről.

A legtöbben ugyanazokkal a problémákkal, kétségekkel, néha szorongásokkal szembesülnek, mikor úgy döntenek, hogy gyermeket vállalnak. A szerző minden terhességgel és gyermekvállalással kapcsolatos kérdésre lehengerlő szakértelemmel és természetességgel válaszol ebben az informatív és szórakoztató könyvben, melyhez a keretet személyes élmény – a kisfia születése – szolgáltatta.

A szerző felkészültségének köszönhetően a könyv szakmai színvonala sem hagy kívánnivalót maga után. „Nagyon nehéz orvosi témáról szakszerűen és jól írni. Dr. Csermely Gyulának ez sikerült” – ajánlja az olvasók figyelmébe a művet Dr. Czeizel Endre orvos genetikus.

„Szeretem ezt a könyvet, mert okos, gyors észjárású, érzelmes, de nem ömlengő, nem akar kioktatni, és személyes példákon keresztül tanít. Hozzám szól, velem érez, nekem magyaráz, és segít rajtam, ha tanácstalan vagyok. Szeretem, hogy a női lét legérzékenyebb, legbizonytalanabb, legboldogabb időszakában higgadt társ tud lenni” – mondta a könyvről Jakupcsek Gabriella.

malaria1

Hogy mennyire igaz ez, legjobban a szerző saját soraiból látszik

„- Na, most ez megindult.

– Miért, mi van?

– Rendszeres fájások ötpercenként.

– Magzatvíz nem folyik?

– De, egy kicsit vizes az ágy.

Gyorsan vizsgálat: kétcentis, elsimult méhszáj.

– Hmm, ez tényleg beindult. Oké, hívom Zsuzsit. Keress már valami nejlont magad alá, ne legyen a kocsiban minden csurom magzatvíz.

– Téged ilyenkor a kocsid érdekel?

– Is.

Természetesen egy cseppet sem érdekel az autóm, csak az foglalkoztat, hogy minden rendben menjen. Egy helyett két egészséges ember jöjjön haza pár nap múlva. Megfigyeltem, hogy a szülőnő aggodalmát legjobban úgy csökkenthetjük, ha rávesszük valami teljesen hétköznapi tevékenységre.”

De nemcsak a nők számára lehet érdekes olvasmány, hiszen a szerző gyakran a férfi és az apa szemével mutatja be a terhesség időszakát, így tanulságos és szórakoztató iránymutatás lehet az újdonsült apukák számára is. Ahogy Sváby András mondta: „Gyula könyvét olvasva szinte kedvem támadt szülni.”

Forrás: