Mamirexia – terhesség alatti kóros soványság

Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász a terhesség alatti ideális súlyfeleslegről, táplálkozásról, az alakunk visszanyeréséről beszélt a Reggeli műsorában.

A terhesség elején minden kismama szorongást él át amiatt, hogy milyen mértékben fog megváltozni a teste, hiszen nem tudhatjuk, hogyan hat ránk a "másállapotunk". Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szerint felesleges emiatt szorongást érezni, mert a terhesség természetes velejárója a megváltozott test. Akármit csinálunk nem tehetünk ellene.

A legfontosabb amire figyelnünk kell, hogy ez a bizonyos változás ne legyen túl extrém. A terhesség ideje alatt 9-10 kilógrammos gyarapodás az ideális. Az önmagában kockázatos, ha valaki túlsúllyal hordja ki a terhességét. A nagy súlygyarapodás megnöveli a kockázatát a magas vérnyomásnak, cukorbetegségnek, császármetszésnek. Manapság a környezetünkben olyan hatások érnek, amik arra sarkallnak, hogy a terhesség alatt is soványak maradjunk.

Egy újabb rexia…

A jelenségnek mér neve is van: mamirexia. A szindróma tünete nagyon egyértelmű, a kismamán szinte nem is látszódik, hogy várandós. A megnövekedett hasán kívül semmi nem utal arra, hogy gyermeket vár. Ezek a kismamák 5-6 kilógrammot híznak a terhességük alatt és nádszálvékonyak maradnak. Sok híresség , mint például Victoria Beckham, Rubint Réka is nagyon vékony maradta a terhesség alatt, ami szorongást kelthet a többi normálisan gyarapodó kismamában.

Csermely doktor szerint az egyéni adottságokat is figyelembe kell venni, mikor a felszedett kilókról beszélünk. A Csak csajok vendége Görög Zita mindkét terhessége alatt 25 kilógrammot szedett fel. De magassága és testalkata miatt, szinte nem is látszódott meg rajta, hogy 85 kilósan ment szülni. A nagyon sovány kismama extrémnek számít és nem ajánlott követendő példának tartani. Az alakjukat féltő sztárok valószínűleg folyamatos orvosi kontroll alatt álltak.

A terhesség Olimpiai sportág?

Csermely doktor azt tanácsolja, hogy úgy készüljünk a terhességre, mint egy „sporteseményre”, készüljünk a változásra és legyünk fittek. Manapság az a felvetés sem állja meg a helyét, miszerint a várandósság alatt kettő helyett kell enni. Zita nem volt kívánós, csak a gyümölcsfogyasztása nőtt meg extrém módon. A Csak csajok másik vendége Marót Viki viszont folyamatosan szalonnát evett.

Minden eset elfogadott, mert változik a test és vele az igények. Azt kell enni, amit kívánunk, amit soha nem szabad hanyagolni az a vízbevitel. Egy átlagosan és változatosan táplálkozó magyar nő étrendje változatosságának köszönhetően tökéletesen megfelel egy kismama számára. Akkor sem kell kétségégbe esni, ha az első három hónapban semmit nem hízunk.

A rosszulléteknek köszönhetően, gyakran inkább fogynak a kismamák. A súlygyarapodás a hatodik héttől kezdődik el. A terhesség alatti táplálkozáshoz hozzátartozik még, hogy kerülni kell a nyers húsok fogyasztását a fertőzések miatt. Nem kell extrém esetekre gondolni. Elég, ha a fasírt készítése közben megkóstoljuk a hús és máris kész lehet a baj.

A változás elkerülhetetlen

Lilu arról mesélt, hogy a szülés utáni hatodik hónapban is úgy nézett ki, mintha még mindig terhes lenne. Aggódott, mert nem tudta, hogy így marad-e. Csermely doktor megnyugtatta, hogy ez teljesen normális. Mivel a méh lassan húzódik össze és a hasfal izmai is megnyúlnak, idő kell míg minden helyreáll. A teljes visszaálláshoz fél évre, tíz hónapra van szükség. A szoptatás egy újabb előnye, hogy elősegíti a méhösszehúzódást, tehát segít a visszaállásban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.