Ma van a csontritkulás világnapja!

A csontritkulást gyakran nevezik „néma kórnak”, mivel alig vannak tünetei. Mindazonáltal, ha a betegséget nem kezelik, a csontváz egyre gyengébbé és törékenyebbé válik, aminek következtében komolyan veszélyeztetik az embereket a súlyos csonttörések.

Világszerte legalább minden harmadik ötven év feletti nő és minden ötödik ilyen korú férfi szenved csonttörést a gyenge csontok miatt. A törések fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és életminőség-romlást okoznak. Ráadásul minden harmadik, combnyaktörést szenvedett idős ember mozgáskorlátozottá válik és elveszíti önállóságát, minden ötödik pedig meghal a törés napjától számított egy éven belül.

A csigolyatörések hatalmas fájdalommal járhatnak, rövid és hosszú távú mozgáskorlátozottságot, púposságot és jelentős életminőség-romlást okozhatnak. Kezelés nélkül az újabb törések kialakulásának veszélye is nagy.

A csontritkulás – sokak életminőségét nagymértékben rontva – jelenleg mintegy 200 millió embert érint a világon. Magyarországon ma becslések szerint a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved oszteoporózisban. A betegség számlájára hozzávetőlegesen évi 100 ezer csonttörés írható, 300 ezer ember él közvetlen csonttörési kockázatban – annyi, mint ahány cukorbeteg.

A veszélyeztetettek magas és egyre növekvő száma, a csonttörések veszélye, vagy a bekövetkezett törések nyomán kialakuló mozgáskorlátozottság, majd az akár életet is fenyegető súlyos szövődmények ténye jelentős népegészségügyi problémává teszi a csontritkulást szerte a világon.

1zwr2ut413

Az Oszteoporózis Világnap jó alkalom arra, hogy emlékeztesse a lakosságot a csontok egészségének fontosságára. Mindannyiunk számára kiemelkedő fontosságú kell, hogy legyen a csontritkulás és a törések megelőzése.

Az idei világnapon (október 20-án) a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) egy kiadványban ismerteti háromlépéses, az egészséges csontokat és erős izmokat eredményező stratégiáját, mely szerint mindegy, milyen idős valaki, követve e három alapvető lépést, optimalizálhatja a csontjai egészségét.

Biztosítsa a megfelelő D-vitamin bevitelt (biztonságos napozással, étrenddel és amennyiben szükséges, vitamin szedésével, különösen, ha már elmúlt 60 éves)!

Fogyasszon kalciumban és fehérjében gazdag ételeket!

Töltse aktívan napjait, naponta végezzen izomzatot erősítő gyakorlatokat!

Az Oszteoporózis Világnappal kapcsolatos további információkért és a „Három lépés a törhetetlen csontokért: D-vitamin, kalcium és testmozgás” kiadvány letöltéséhez látogasson el a www.worldosteoporosisday.org honlapra.

Forrás: