Nem csak a lyukas fog fájhat!

Erre a magyaroknak nincs túl sok esélye, hiszen egy megdöbbentő statisztika szerint évente átlagosan egy fogkefét és két tubus fogkrémet használunk el!

Nem csoda hát, ha előbb-utóbb elromlik, és fájni kezd a fog. A fájdalom lehetséges okairól dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.

A zománc áttörése

A fájdalom hátterében leggyakrabban a fogszuvasodás (káriesz) áll. A lassú folyamat során tulajdonképpen áttörik a zománc, ez pedig hideg-, meleg-érzékenységet válthat ki. A háttérben a fogak felszínén megtelepedő baktériumok romboló hatása áll, ugyanis ezek savtermelése kioldja a kalciumot a fog anyagából.

Amennyiben az üregképződés tovább halad, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, a fájdalom már súlyosabb jelleget ölthet, és ekkor már külső beavatkozás nélkül is érezhetjük. Ráadásul a fogbelet merev fal veszi körül, így gyulladás esetén nem tud tágulni. Ennek következtében megnő a nyomás, és az így nyomott idegek okozzák a folytonos, feszítő fájdalmat.

Ha még ekkor sem fordulunk orvoshoz, a fog elhal és befertőződik a foggyökércsúcs körüli terület. Az elhanyagolt gyulladás tályogot is létrehozhat, amelynek orvosi feltárása viszont már elengedhetetlen, hiszen a felszaporodott gennyet csak így lehet eltávolítani.

fog15

Az ínyre is figyelni kell!

Az íny gyulladása, sérülése is állhat a fog, és környezetének fájdalma mögött, éppen ezért mindig komolyan kell vennünk, ha ínyvérzést, duzzanatot, vörösséget, fájdalmat, vagy akár rossz leheletet érzékelünk: ezek ugyanis az ínygyulladás (gingvitis) jellegzetes tünetei!

Nem érdemes azonban megvárni, amikor már fájdalom is jelzi a betegséget, az első figyelmeztető jel maga a vérzés. Csak ezután duzzad meg és vörösödik, vagy lilul be az érintett terület, és később kezd el fájni.

Ne vegyük félvállról ezt a problémát, hiszen ha az ínygyulladás hosszabb ideig fennáll, a gyulladás áttevődik a fog tartószöveteire, kialakul a fogágybetegség, amely elhanyagolt esetben akár a fog elvesztését is eredményezheti.

Az ínygyulladás mögött állhat akut probléma, mint például heveny herpeszes fertőzés, illetve hormonális változások, amilyen a terhesség is, vagy szúvas fogak, rosszul záródó tömések, elálló szélű koronák. Ezek, és a nem megfelelő szájhigiéné miatt felgyülemlő plakkbaktériumok betegítik meg az ínyt. A plakk tulajdonképpen nem más, mint azt a puha, ragacsos réteg, amely a fogra rakódva melegágyat kínál a baktériumoknak.

fogak41

Legjobb támadás a védekezés!

A legjobb, amit tehetünk a fájdalom ellen, a megelőzés. Ebbe beletartozik a megfelelő szájhigiéné: elsősorban a pontos, alapos fogmosás. Jó, ha megtanuljuk a megfelelő technikát, hiszen helytelen mozdulatokkal akár kárt is tehetünk, például kikoptatjuk a fognyakat, és így mi magunk okozzuk a fájdalmat!

Fontos még, hogy sajátítsuk el a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe használatát, hiszen ezekkel az eszközökkel megtisztíthatjuk a fogkefével elérhetetlen felszíneket! Ha kedveljük, vagy szükséges, használjunk szájvizet, amely már számtalan változatban elérhető!

Van, amelyik a kellemetlen leheletet semlegesíti, van, amelyik antibakteriális hatással rendelkezik, és van olyan gyulladáscsökkentő készítmény, amit kifejezetten probléma esetén, bizonyos ideig ajánlott használni. Ezen kívül nagyon fontos, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát!

Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás megakadályozhatják a későbbi visszafordíthatatlan folyamatok kialakulását!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.