Még sincs összefüggés a fogszuvasodás és az asztma között?

Az eredmények ellentmondanak azoknak a korábbi kutatásoknak, melyek szerint az asztmás gyermekeknél nagyobb valószínűséggel kell fogszuvasodással számolnunk.

A kutatók 27 tanulmány adatait elemezték, amelyeket 1976 és 2010 márciusa között hoztak nyilvánosságra. ?Kevés bizonyítékot találtunk arra nézve, hogy az asztma fogszuvasodáshoz vezet? ? mondta el Gerardo Maupome, az Indiana Egyetem fogorvosi karának professzora, a cikk szerzője egy sajtóközleményben. ?Sőt az általunk áttekintett két legnagyobb tanulmány szerint az asztmás gyermekeknél ritkább a fogszuvasodás, éppen azért, mert ezeket a gyermekeket gyakrabban hordják orvoshoz a szülők, így fogorvoshoz is sűrűbben eljutnak.?11910?Az asztma és a fogszuvasodás közötti kapcsolat legendáját valószínűleg azok a sürgősségi osztályon dolgozók kezdték el terjeszteni, akik rosszul kezelt asztmás gyermekekkel találkoznak, ezeknél a kicsiknél valószínűleg a szájhigiénia is hiányos, így gyakoribb a fogszuvasodás? ? folytatta Maupome. ?Jó okunk van feltételezni, hogy a nem megfelelő kezelés áll mindkét állapot hátterében, nem pedig az asztma felelős a fogszuvasodás kialakulásáért.?

Az asztma és a fogszuvasodás a két leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek körében. A cikk a Journal of the American Dental Association folyóirat szeptemberi számában jelent meg.

Forrás: