Jótékony fájdalom!

A Bristoli Egyetem kutatói szerint a szívrohammal járó fájdalom valójában segíthet a szívnek minimálisra csökkenteni a károsodást.

A Brit Szív Alapítvány és az Európai Unió közös támogatásával készült kutatás azt mutatja, hogy szívroham alatt, amikor egy vérrög elzárja a szív oxigénellátására szolgáló egyik artériát, a szív idegeiből származó fájdalomjelzések az elzáródás helyszínére vonzhatják az őssejteket, hogy a károsodás egy részét helyreállítsák.

Az Amerikai Szív Társaság Circulation című szaklapjában közzétett tanulmányból az derül ki, hogy a szervezet fájdalomérzékelésében kulcsszerepet játszó molekula, úgynevezett P-anyag szabadul fel a szívben lévő idegvégződésekből a szívroham alatt. A P-anyag aztán az érelzáródás helyére vonzza a csontvelőből az őssejteket. Az őssejtek új ereket képesek létrehozni, amelyek megkerülik az elzáródást, és bizonyos mértékben helyreállítják a véráramlást.

ver47

A kezdeti egérkísérletek után a kutatók emberekben is kimutatták, hogy a szív idegei által felszabadított P-anyag szerepet játszik az őssejtek által közvetített regenerálódásban szívroham után. A felfedezés a szakértők szerint új lehetőségeket tár fel a szívkárosodás helyreállításában. A kutatást vezető Paolo Madeddu professzor elmondta, hogy a végső cél egy olyan terápia kifejlesztése, amely szívroham után regenerálja a károsodott vagy elveszett izmot.

Dr. Hélène Wilson, a Brit Szív Alapítvány tanácsadója az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „A fájdalom nagyon összetett folyamat. A szervezetünk nem pusztán így figyelmeztet arra, hogy valami baj van, hanem amikor fájdalmat érzünk, ez azt is jelezheti, hogy a szervezetünk minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy helyreállítsa a problémát. A fájdalom kellemetlensége ellenére ez a felfedezés lehetőséget nyújt arra, hogy a jövőben hatékonyabban kihasználhassuk a fájdalmat a szívrohamot követő kulcsfontosságú terápiás ablakban, amikor esély van arra, hogy a károsodást a minimálisra csökkentsük.”

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.